Vučić: Nećemo odustati od EU

Izvor: Politika, 16.Nov.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nećemo odustati od EU

Naš strateški politički i ekonomski cilj je da postanemo deo Evropske unije i od toga neĆemo odustati, izjavio je premijer Aleksandar Vučić na prijemu povodom dolaska vicekancelara Nemačke Zigmara Gabrijela, koji je poručio da Će njegova zemlja podržati Srbiju na njenom evropskom putu.

Vučić je rekao da je jedno od obeĆanja koje Srbija može da pruži da će unaprediti poslovno okruženje i da Će graĐani imati razumevanja za teške reforme koje se sprovode.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Mi ćemo učiniti sve što je do nas, a onda je na vama da odlučite da li će Srbija postati članica EU, kazao je Vučić.

On je poručio da ćemo raditi naporno i biti posvećeni unutrašnjim reformama i dodao da se nada da će građani to razumeti, jer je, bez obzira na sve prepreke, to u njihovom ineteresu.

Hvala što ste došli, nadam se dobrim razgovorima večeras i sutra, rekao je Vučić.

Gabrijel je ocenio da je Srbija krenula u promene u cilju priključivanja EU, a Nemačka je će podržavati na tom putu, kako bi ispunila uslove koji se odnose na uspostavljanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i slobodu izražavaja.

Drago mi je što smo tako brzo uspeli da ispunimo dogovor o poseti i u našoj delegaciji je 40 privrednika, koji nose spremne konkretne projekte za saradnju. kazao je Gabrijel.

Srbija nije samo najveća zemlja u ovom delu Evrope po broju stanovnika, ona sada hrabrim koracima jača svoju privrednu moĆ, istakao je Gabrijel i dodao da Nemačka ima dobru šansu da olakša put Srbije u EU.

Gabrijel je izneo podatak da je Nemačka od 2001. godine uložila u Srbiju 1,8 milijardi evra i otvorila 25.000 radnih mesta.

Naša uzajamna trgovina dostiže tri milijarde evra, a trgovinski bilansi su gotovo jednaki, što znači da obe strane profitiraju, dodao je on.

Obećavam da će vas Nemačka podržati na putu ka punopravnom članstvu u EU, poručio je Gabrijel.

Vicekancelar Nemačke: Čvrsta podrška reformama Srbije

Vicekancelar Nemačke Zigmar Gabrijel izrazio je u Beogradu čvrstu podršku svoje vlade reformama Srbije na putu ka EU.

„Obećavam da će Vlada Nemačke i dalje sve činiti da vas podrži na vašem putu, i iskoristiti sve instrumente i mogućnosti za proširenje naših odnosa”, rekao je Gabrijel na prijemu na početku dvodnevne posete Srbiji, tokom koje predvodi privrednu delegaciju.

Gabrijel, koji je i ministar privrede i energetike, izrazio je uverenje da je 40-tak nemačkih privrednika u delegaciji donelo konkretne projekte.

On je rekao da je Srbija preduzela hrabre korake za razvoj privrede, i mere za približavanje EU, i dodao da Nemačka podržava reforme za unapređenje vladavine prava, borbu protiv korupcije i jačanje slobode izražavanja. 

Vučić: Ne mislim da Dačić ima veze sa slučajem Perčević

OBRENOVAC – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da primer Gorana Perčevića predstavlja čist slučaj u kojem su se pare od banaka uzimale uz pomoć političara i dodao da ne misli da taj slučaj ima ikakve veze sa liderom SPS Ivicom Dačićem.

Vučić je na pitanja novinara u Obrenovcu zašto Perčević nije ranije uhapšen i da li je neko od njegovim prethodnika to sprečavao, rekao da je postojao sistem da se tajkuni obrate nekom političaru koji im obezbedi „prolaz” u nekoj banci, zatim uzmu desetine miliona evra a političara isplate sa milion-dva.

Goran Perčević, vlasnik „Interkomerca” i bivši visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) koji se sumnjiči za milionske malverzacije u vezi sa Univerzal bankom uhapšen je sinoć.

Vučić je dodao da se za takve kredite nisu davale nikave garancije ili „kolaterali u jalovini ili lične menice od vraćanja novca nema ništa, te su svi čisti a država opljačkana”.

„To je toliko čist primer, znam da će uvek sve biti politizovano, ima još takvih i biće ih i narednih dana i meseci, zato što hoćemo da stvorimo zdrav sistem i normalnu državu”, rekao je premijer.

Premijer Vučih je naveo da neki izgleda ne umeju da shvate da su se vremena promenila i da više toga nema.

Prema njegovim rečima, neki nisu želeli zdrav sistem a ovo što se sada dešava vidi kao nešto sasvim normalno i uobičajeno.

Kako je dodao, protiv Perčevića nema ništa, ali ne mogu da se uzimaju desetine miliona evra bez garancija i sa strane.

Na pitanje da li misli da u svemu tome ima odgovornosti Ivice Dačića, Vučić je rekao da tako nešto nije video.

„Nisam video nikakvu odgovornost i ne mislim da to ima ikakve veze sa njim, ali nemojte da me na bilo koji način držite za reč”, rekao je Vučić.

On je objasnio da nije upoznat sa celim predmetom, da je u vezi s tim predmetom uspeo da vidi nešto malo više nego što zna javnost.

Vučić je ocenio da su tajkuni uzeli državne milione koje neće nikad da vrate jer tu i ne postoji biznis već samo namera da se uzmu pare i opljačka država.

Agencije

objavljeno: 16.11.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.