Izvor: Danas, 09.Okt.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mogao bih biti još oštriji od Brisela

Beograd - Izveštaj EK u najvećem delu objektivno oslikava našu realnost, u pojedinim delovima i bolje nego što je ja vidim, poručio je srpski premijer Aleksandar Vučić na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom.

Kako je istakao, Srbija je u prethodnom periodu obavila važan posao, dok on „lično smatra da to nije dovoljno, pa nam predstoji da radimo još više i napornije“.

Vučić je ocenio da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i „nekih političkih stvari o kojima se može diskutovati“, a kao segmente u kojima bi „mogao da bude još oštriji“ od Izveštaja naveo situaciju u pravosuđu i domenu životne sredine. Prema njegovim rečima, „najbolje smo prošli“ u odnosu na države regiona.

- Zadovoljan sam načinom na koji su ocenjene ekonomske reforme, a posebno ponosan na činjenicu da se uvažava naša borba protiv kriminala i korupcije. Istovremeno, nisu nam upućene kritike na račun regionalne saradnje - naveo je predsednik Vlade Srbije.

Veliku pažnju Vučić je posvetio delu Izveštaja koji se odnosi na slobodu medija i izražavanja. Uz opasku da je segment koji se tiče slobode medija „vrlo dobar“, precizirao je da se u dokumentu navodi da je napravljen dobar progres u sferi informatičkog društva i medija“. Govoreći o slobodi izražavanja, citirao je ocenu Brisela da „postoji zabrinutost za pogoršanje uslova za punu primenu slobode izražavanja i „rastući trend autocenzure kombinovane s nejasnim uticajima na uređivačku politiku i sa serijom slučajeva intervencija protiv veb-sajtova u prvih šest meseci“.

- Od nas se očekuje da u potpunosti identifikujemo i procesuiramo osumnjičene za takve zloupotrebe. Odgovorno ćemo raditi da utvrdimo ko to „ispod žita“ utiče na uređivačku politiku. Očekujem da ne postoje pritisci iz Vlade, ali ni iz stranih ambasada i drugih mesta, na javno informisanje - kazao je premijer. On je odbacio kritike da vrši pritisak na medije i novinare, uključujući urednicu „Utiska nedelje“ Olju Bećković.

U osvrtu na domen spoljne politike, Vučić je poručio da Srbija čini sve što može da prati kurs EU, što podrazumeva i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da „ima svoje interese i mora da preživi“.

Šef Delegacije EU u Srbiji, koji je premijeru Vučiću uručio Izveštaj, istakao je da u dosadašnjim pregovorima Srbije sa EU „nije izgubljen nijedan dan“, kao i da objavljivanje tog dokumenta predstavlja „veoma bitan dan“ i za Srbiju i za Uniju.

Južni tok

Premijer je rekao da se u Izveštaju pominje i Južni tok. „Srbija ima bolji ugovor o izgradnji Južnog toka nego neke evropske države, ali ništa nije do Srbije već do dogovora EU i Rusije“, ukazao je Vučić.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.