Vučić: Krećemo se po tankoj žici

Izvor: B92, 25.Okt.2012, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Krećemo se po "tankoj žici"

Beograd -- Aleksandar Vučić kaže da referenduma na kom bi se građani izjasnili da li su za ulazak u EU bez KiM neće biti, ukoliko ne bude otvorenog uslovljavanja iz Unije.

"Referenduma neće biti ukoliko ne bude otvorenog uslovljavanja", rekao je Vučić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, i naglasio da Srbija takav uslov nije dobila.

"Mi takav uslov nismo dobili, a da li je sve prijatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i lako - pa nije. Ali naš izbor je da zbog ekonomskog boljitka građana sačuvamo teritorijalni integritet, ali i da nastavimo da vidimo politiku na ovakav način", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je istakao da je Srbija opredeljena za ulazak u EU i da očekuje da će u junu dobiti datum za početak pregovora, kao i da postoje neke naznake da bi to možda moglo da se desi i ranije.

Vučić je objasnio da se sve vreme krećemo po jednoj "tankoj žici" da bi se sačuvali nacionalni interesi sa jedne strane kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali i da ne bi ugrozili takođe nacionalne interese kao što je evropski put, sa druge strane.

"Po takvoj 'tankoj žici' kretaćemo se i u buduće", rekao je Vučić i naglasio da svi, i građani i državni organi, moraju da se pridržavaju Ustava Srbije.

Aleksandar Vučić izjavio je da će se u platformi koju državni vrh priprema za pregovore sa Prištinom ,"prvi put izaći sa nečim pozitivnim, a ne samo negativnim, i s 'crvenim linijama' ".

Odgovarajući na pitavanja poslanika u Skupštini Srbije, Vučić je rekao da prethodna vlast nije nudila konkretna rešenja, ali će ovoga puta biti drugačije.

"Pošto sam taj papar video, želim da kažem da ćemo svi imati problem da prihvatimo takvu vrstu platforme, ali prvi put ćemo izaći sa nečim pozitivnim, a ne samo negativnim i ne samo crvene linije", kazao je Vučić.

On je rekao da se platforma još priprema te se zato podrazumeva da treba da ima oznaku državne tajne, da ne bi bilo zloupotrebe.

Vučić je najavio da će predstavnici parlamentarnih stranaka imati uvid u taj dokument pre no što on bude dostupan širokoj javnosti.

Vicepremijer je ukazao da Srbija "ne prima diktate iz Evropske unije", ali želi da se što pre utvrdi datum početka pregovora o njenom pridruživanju EU.

Vučić je odgovarao na pitanje samostalnog poslanika Nikole Tulimirovića da li će na proleće sledeće godine građani imati priiku da se izjasne da li žele da Srbija pristupi EU bez Kosova ili će država pokušati Kosovo da zadrži u granicama Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je na "propitivanju" u Skupštini najavio da je u planu da se svuda gde je to moguće preispitaju sporne privatizacije preduzeća, ali da to neće biti lak posao.

“Naša namera je da svuda gde je moguće i gde nisu sprovedeni socijalni programi idemo u preispitivanje privatizacije, ali to nije ni lak ni jednostavan proces i u svakom trenutku moramo da vodimo računa o pravnoj sigurnosti,” rekao je Vučić.

Obećavam da ćemo pokušati da što više slučajeva istražimo i da bar u pojedinim slučajevima omogućimo bolji položaj zaposlenih u tim kompanijama, istakao je Vučić.

Vučić je izjavio da bi usvajanje zakona o poreklu imovine u mnogome olakšalo borbu protiv korupcije i rad pravosudnih organa i da će nadležna ministarstva raditi na tome.

"Zakon o poreklu imovine doprineće pojačavanju borbe protiv korupcije i Ministarstvo pravde će zajedno sa Ministarstvom finansija raditi na tome. U skorom peridu će se videti promene", kazao je Vučić odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika Srpskog pokreta obnove Žike Gojkovića, kojeg je interesovalo kada će biti usvojen taj zakon.

Vučić je ukazao i na mnogobrojne teškoće sa kojima se sudovi i tužilaštva suočavaju u predmetima koji se tiču korupcije.

Poslanik Gojković je pomenuo da predmet protiv jednog narodnog poslanika postoji u privrednom sudu, da se istraga vodi protiv svih njegovih saradnika koji su obavljali njegove naloge, ali ne i protiv njega.

Vučić je rekao da se zalaže za nultu stopu tolerancije protiv kriminala i da nijedan poslanik ne treba da bude zaštićen imunitetom zbog bilo kog krivičnog dela poput zloupotrebe položaja ili utaje poreza.

On je poručio da se nijedan poslanik naprednjaka neće sakrivati iz imuniteta.

Vučić je, povodom transparenata koje su navijači nosili na fudbalskim utakmicama u Novom Pazaru, ali i Beogradu, rekao da to zahteva hitnu i adekvatnu reakciju države koja će biti brza i efikasna.

Odgovarajući u parlamentu na pitanje poslanika Bošnjačke demokratske zajednice Emira Elfića na to kako gleda na poruke koje su se pojavile na stadionu u Novom Pazaru i Beogradu kada su igrali Rad i Novi Pazar, Vučić je kazao da će državni organi preduzeti mere i u jednom i u drugom slučaju i da je transparente degutantno i komentarisati.

"Zgrožen sam, u stvari više sam nego zgrožen transparentom 'Bubreg, žica, pluća, živela žuta kuća' kojim se aludira kako je lepo da Albanci vade organe Srbima. Osuđemo i transparente 'Nož, žica, Srebrenica' koje su nosili navijači u Beogradu", rekao je Vučić.

On je napomenuo i da ne možemo da se ponosimo ni reakcijom navijača na utakmici reprezentacije u Kruševcu prema tamnoputom fudbaleru.

"Državni organi preduzeće mere. To su pitanja njihove hitne i adekvatne reakcije koja će biti brza i efikasna", zaključio je Vučić.

"Blizu smo dogovora sa Nemačkom o azilantima"

Vučić se danas sastao sa šefom britanske diplomatije Vilijamom Hejgom i novinarima u Parlamentu je rekao da je su razgovarali skoro dva sata i to o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama, investicijama, kao i borbi protiv korupcije. Na pitanje da li je bilo reči o stavu Hejga, koji je izneo u Prištini, da neće biti promena granica na Balkanu, Vučić je odgovorio odrično.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je blizu dogovor sa Nemačkom o problemu lažnih azilanata iz Srbije, ali da ostaje problem sa Švedskom.

"Želim da vas obevestim da su stvari ozbiljne, ali da danas stoje bolje nego pre neki dan - sa Nemačkom je blizu dogovor, ali ostaje problem Švedske", rekao je Vučić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske stranke Dušana Milisavljevića o tome šta Vlada preduzima da bi sačuvala bezvizni režim sa EU.

Vučić je kazao da je ove godine dramatično manji broj azilanata iz Srbije nego prošle, a da je prošle godine bio manji nego pretprošle, naveo da je Vlada Srbije preduzela sve zakonom dozvoljene mere i naglasio da Vlada neće sprovoditi ni rasnu ni neku drugu vrstu diskriminacije.

"Ako je namera bila da kažete da je ova vlada kriva za eventualno ukidanje bezviznog režima sa EU, ta poruka je netačna. Nadam se da se to nikada neće dogoditi, ali ako se eventualno dogodi, to ne može biti krivica ove vlade. Uradićemo sve što možemo", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da su u vreme vladavine DS stigla dva "opasna upozorenja" zbog lažnih azilanata.

Potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić kazala je da to pitanje ne treba politizovati i navela da je broj azilanata iz Srbije u zemljama Zapadne Evrope porastao u septembru, najviše u Nemačkoj u kojoj je 1.395 držvaljana Srbije tražilo azil.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.