Izvor: Glas javnosti, 02.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuče, ne propuštaj češku šansu

BEOGRAD - Srbija je dobila dugo iščekivanu priliku da se neka država nađe pred Rubikonom povlačenja priznanja Kosova. I to, ni manje ni više, već predsedavajuća Evropskom unijom- Češka. Odmah posle pada vlade u Pragu, potpredsednik parlamenta Vojteh Filip izjavio je da je moguće da Češka ponovo razmotri odluku o priznavanju kosovske nezavisnosti. Svesni veličine problema, Amerika i Albanci su (i pre prvih zvaničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << najava o preispitivanju priznanja) otpočeli snažan pritisak na Prag, ali su zato reakcije Beograda, gotovo neobjašnjivo - potpuno izostale.

DOBAR PRIMER

I potpredsednik SRS Milorad Mirčić smatra da „kad bi rukovodstvo bilo državotvorno“ na redu bi morali biti intenzivni diplomatski potezi.

- Moramo ovo isticati kao veoma pozitivan primer. Svesrdno tome koristi pomoć Ruske Federacije, jer je Češka svesna koliko ekonomski, a u poslednje vreme i politički zavisi od Rusije. Međutim, zalud je to očekivati, jer sadašnje rukovodstvo se više bavi sopstvenim marketingom, nego suštinskom odbranom zemlje - ocenjuje Mirčić.

UČINITI SVE šTO SE MOŽE

- Izuzetno bi bilo važno da jedna predsedavajuća EU povuče priznanje, mada Vašington vrši pritisak da to spreči. Ali baš zato mi treba da pokušamo. Ništa nas ne košta. Češka je malo društvo, nepoverljivo prema strancima, pa je bolje naći nekog od uglednih Čeha, novinara i istaknutih ličnosti da se oglase u medijima i organizovati kontakte parlamentaraca. A sve u cilju da se Česi oslobode straha da bi mogao da izbije rat sa Albancima, ako bi Srbija insistirala na brzoj reintegraciji Kosova. Umesto toga trebalo bi da kažemo da smo za otvaranje široke rasprave o statusu, jer prethodni razgovori pod Ahtisarijem nisu okončani regularno - predlaže Janjić.

A baba Tadic se ceslja i ceka da bude crnogorski ambasador u Beogradu. Molim vas objavite komentar a baba Tadic ako misli da je vrijedjam neka presavije papir pa u sud.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Iskoristiti inicijativu češke

Izvor: Kurir, 02.Apr.2009

BEOGRAD - Potpredsednik češkog parlamenta i predsednik češke Komunističke partije Vojćeh Filip najavio je da će zatražiti da se preispita odluka Praga o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Filip predsedava političkom grupacijom koja broji 26 od ukupno 200 poslanika u češkom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.