Vreme da se mrdne sa mrtve tacke

Izvor: S media, 29.Maj.2010, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vreme da se mrdne sa mrtve tacke

Evropski zvaničnici poručili su danas makedonskoj vladi da "izostanak rešenja za spor o nazivu s Grčkom Makedoniju lišavaju mnogobrojnih prednosti koji bi došli kao rezultat daljnje integracije i članstvo u Evropskoj Uniji (EU)".

U pismu funcionera EU Filea, Talera i Šacimarkakisa objavljenom u dnevnim listovima na albanskom jeziku Koha i na makedonskom jeziku Dnevnik, naglašava da će "rešavanje pitanja naziva za jedan dan stvopriti veće poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << medju investitorima nego što će to učiniti višegodšnje reklame".

Nedonošenje dugoočekivanih odluka može da bude skupo, a ovo važi i za takozvano "pitanje naziva koje je godinama bilo predmet nezavršenih diskusija izmedju Grčke i vaše zemje", obraćaju se makedonskim vlastima najviši evropski zvaničnici.

Prema njihovim rečima, pitanje se treba rešiti pre Evropskog saveta koji se održava 17. i 18. juna.

Zvaničnici pismo su pismo završili porukom da je "korist od evropske perspektive daleko veća od problema koji će kompromis prouzrokovati na obe strane. Lideri dveju strana imaju političku odgovornost i jedinsvenu mogućnost da obezbede trajan doprinos stabilnosti i prosperitetu svojih zemalja, regiona i Evrope.

File, Taler i Šacimarkakis kritikovali su makedonsku vladu za propuštene prilike 2008. i 2009. kada je postojala mogućnost da se spor reši.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.