Vordsvort: Srbija nije u poziciji da prizna Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2010, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vordsvort: Srbija nije u poziciji da prizna Kosovo

BEOGRAD -

Srbija nije u poziciji da prizna Kosovo i stoga smo već neko vreme tražili način kako da to pitanje stavimo po strani i usredsredimo se na druga pitanja, posebno na proces integracije u EU, izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort u intevjuju za list "Vreme".

U tom kontekstu Vordsvort je izrazio očekivanje da će aplikacija Srbije uskoro biti prosleđena Evropskoj komisiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Sledeći korak je da se prijava Srbije za status kandidata za članstvo prosledi Evropskoj komisiji. Velika Britanija se nada da će se to desiti krajem ovog meseca", naveo je Vordsvort.

Evropska budućnost regiona

Vordsvort je rekao da Britanija snažno podržava ulazak Srbije u EU, a da se taj proces posle sporazuma između Srbije i EU oko predloga rezolucije u Generalnoj skupštini UN, kreće u pozitivnom pravcu.

"Budućnost Srbije, kao i budućnost Kosova u dogledno vreme, jeste u Evropskoj uniji. Nikome nije u interesu da na Zapadnom Balkanu postoji nekakva "rupa". To svakako nije ni u interesu Srba koji žive na Kosovu", naveo je on.

Britanski ambasador u Beogradu je rekao da će proces uvođenja celog regiona, uključujući Srbiju i Kosovo, u EU biti komplikovan, tako da je veoma bitno da sve strane koje su uključene imaju poverenja jedna u drugu da bi se zajedničkim naporima stiglo do cilja.

Prema njegovim rečima, kada Srbija dobije status kandidata, otpočeće proces detaljnih pregovora od ukupno 35 poglavlja za šta je potrebno određeno vreme, a čija je svrha dovesti Srbiju do usklađenosti sa standardima EU.

Regionalna saradnja

Vordsvort je naveo da je na tom putu neophodno ostvariti regionalnu saradnju, ocenjujući odnose sa Hrvatskom kao poboljšane zahvaljujući naporima obeju strana.

On je istakao da Srbija može da ima pozitivan uticaj na situaciju u Bosni i izrazio nadu da će biti ostvaren napredak u dijalogu između Beograda i Prištine.

Što se tiče saradnje sa Haškim tribunalom, britanski ambasador u Beogradu je rekao da smatra da "Srbija čini najbolje što može po pitanju zaštite svedoka i pristupa dokumentaciji, dok je hapšenje preostalih begunaca uglavnom pitanje vremena".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.