Vođe EU neopozivo za priključenje Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2017, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe EU neopozivo za priključenje Zapadnog Balkana

Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) su u četvrtak u ponoć "ponovo istakli neopozivu podršku" evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i saopštili da su "razmotrili krhku situaciju na Zapadnom Balkanu koju će i dalje pratiti". U saopštenju posle prvog dana zasedanja u Briselu, šefovi država ili vlada EU su podvukli da su te krhke prilike na Zapadnom Balkanu razmotrili "u svetlu unutrašnjih i spoljnih izazova s kojima se suočava taj region".

Oni su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "naglasili važnost daljeg napretka na putu reformi, uspostavljanju dobrih susedskih odnosa i ostvarivanju inicijativa za regionalnu saradnju u koju će svi biti uključeni".

Evropske vođe su "pozdravile napredak zemalja tog područja i naglasili da EU ostaje privržena i angažovana u svim ravnima u cilju podrške tim zemljama u ostvarivanju reformi i projekata usmerenih ka Evropskoj uniji".

Šefovi država ili vlada su odlučili da na dnevni red zasedanja stave Zapadni Balkan da bi sagledali kako da mnogo snažnijom političkom i svakom drugom podrškom evropskim reformama i putu Zapadnog Balkana ka priključivanju Uniji, zaustave opasno zaoštravanje u delom svojoj sudbini prepuštenom regionu koje preti da ugrozi stabilnost u Evropi.

To su rekli zvaničnici EU uoči zasedanja vođa Unije, pošto je zaključeno da je došlo do "krajnje ozbiljnog veoma zabrinjavajućeg pogoršavanje odnosa i pretnje sukobima na Zapadnom Balkanu".

Čelnici Nemačke, Austrije i još nekih, posebno regionu susednih članica EU su zatražili da se sagleda kako zaustaviti pogoršavanje prilika na Zapadnom Balkanu kao "prednjem dvorištu" bitnom za stabilnost cele Evrope . Više vlada država članica EU smatra, međutim, da se samo treba da utvrdi do kojeg stepena reformi ili pregovora o članstvu su došle zemlje kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u Uniji i da se na pridruživanje gleda kao na više "tehnički postupak" pregovora jer ionako nove članice u EU neće biti primljene još za više godina.

U razmeni mišljenja među evropskim partnerima se odmeravalo i to da li u završnom dokumentu zasedanja vođa Unije pomenuti koje to strane sile koriste od EU delom zapuštene prilike u regionu i nastoje da prodru sa svojim interesima i uplivom.

Nezvanično je rečeno da se ipak odustalo od toga da se prst upre na Rusiju, Tursku ili možda još neku vanevropsku silu, ali mnogim političkim snagama i vladama jako smeta što posebno uticaj Rusije vidno jača na Zapadnom Balkanu, jer se to stavlja i u okvir sveukupnih strategijskih odnosa EU i Zapada s Moskvom.

Ali ako je priključivanje Zapadnog Balkana EU gurnuto u stranu i više nije prioritet, dugo se govorilo o "zamoru od proširivanja", nužnosti da se Unija preuredi i bude sposobna da u neko dogledno vreme uopšte ponovo primi u članstvo neku novu zemlju, onda je jasno, kako navode analitičari u EU, da nije dovoljno samo na rečima podsticati reforme.

Nije dovoljno samo davati nešto namenskog novca, dok samo Srbija i Crna Gora vode pregovore o članstvu, ekonomska i socijalna situacija u regionu uopšte ne ide na bolje, a time i vera u spremnost Unije da prihvati nekog novog člana u svom klubu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vodje EU neopozivo za priključenje zemalja Balkana

Izvor: Beta, 10.Mar.2017

Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) su u četvrtak u ponoć "ponovo istakli neopozivu podršku" evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i saopštili da su "razmotrili krhku situaciju na Zapadnom Balkanu koju će i dalje pratiti".U saopštenju posle prvog dana zasedanja u Briselu, šefovi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.