Vodič za energetiku

Izvor: RTS, 22.Sep.2010, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za energetiku

Srbija kao potencijalni kandidat za članstvo u EU, mora svoje pravo, propise i praksu da uskladi sa politikom Unije. Evropski pokret u Srbiji predstavio "Vodič za energetiku", koji sadrži obaveze i rokove u toj oblasti.

Evropski pokret u Srbiji predstavio je Vodič za energetiku, koji sadrži obaveze i rokove u toj oblasti, jer Srbija kao potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, mora svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pravo, propise i praksu da uskladi sa politikom Unije.

Da Srbija primenjuje evropske energetske propise, ne bi se suočavala sa problemom cene gasa, ocenjuju stručnjaci. To objašnjavaju na primeru gasne krize, koja je, januara 2009. godine, pogodila i EU. Zemlje članice su odmah regovale izmenom propisa.

"Propisi koji se tiču sigurnosti snabdevanja, energetske efikasnosti i infrastrukture, novih ulaganja Evropske zajednice u toj sferi promenili su se u toku krize", rekao je autor Vodiča Aleksandar Kovačević.

Slovačka svojim iskustvima pomaže Srbiji u prilagođavanju evropskoj energetskoj praksi. Ta članica Unije, trpela je, kao i Srbija, velike posledice zbog gasne krize, jer uvozi 98 odsto energije.

"Slovačka je energetski zavisna država. Zbog toga smo zainteresovani za snažnu evropsku energetsku politiku", naveo je zamenik šefa Misije ambasade Slovačke Jan Pšenica.

Naša zemlja je u toj oblasti dosta napredovala. Donet je Zakon o energetici, a sada se pripremaju i njegove izmene. Naravno, moraju se uskladiti i svi energetski propisi.

Autorka Vodiča Branislava Lepotić rekla je da je, još 2006. godine, započeo proces pridruživanja Evropskoj uniji u oblasti energetike, formalno ratifikacijom ugovora o energetskoj zajednici Jugoistočne Evrope.

U okviru projekta Vodič kroz evropske politike, Energetika je prva od pet publikacija koje priprema Evropski pokret u Srbiji.

Detaljna upustva o propisima Unije spremaju i za oblast poljoprivrede, ekologije, trgovine, bezbednosti i pravosuđa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.