Vlast u Tirani prihvata predlog opozicije za reformu pravosuđa

Izvor: Blic, 15.Jul.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast u Tirani prihvata predlog opozicije za reformu pravosuđa

Vladajuća Socijalistička partija u Albaniji saopštila je danas da će prihvatiti sve promene koje opozicione demokrate žele da uvrste u paket reformi pravosuđa, pod uslovom da ih priznaju SAD i Evropska unija.

Usvajanje paketa zakona o pravosuđu je ključno za pristupanje Albanije EU, kao i za borbu protiv korupcije na svim nivoima, a posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u pravosuđu.

- Spremni smo da 21. jula glasamo za promene koje opoziciona Demokratska stranka želi da uvrsti u nacrt paketa reformi pravosuđa, pod uslovom da ih priznaju SAD i EU, kao i da su promene u skladu sa standardima koji se zahtevaju od Albanije na evropskom putu - izjavio je premijer Edi Rama.

Rama je takođe predložio nove razgovore s liderom demokrata Lulzimom Bašom. Vladajućim socijalistima potrebna je podrška nekih opozicionih poslanika, kako bi u parlamentu izglasali paket reformi.

Premijer Albanije da su reforme put ka evropskoj Albaniji kojoj svi teže, a lider Demokratske partija nazvao je Ramine reči "licimerjem".

SAD i EU direktno učestvuju u dvogodišnji reformski proces.

Američki ambasador u Tirani Donald Lu zatražio je u ponedeljak da se dvojica lidera da postignu kompromis o usvajanju reformskih zakona.

Lu je rekao da, ako lideri ne mogu da postignu sporazum, skupština treba da usvoji paket zakona.

Sastanak lidera demokrata i socijalista prošlog meseca završio se bez rezultata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.