Izvor: Politika, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća koalicija za dogovor sa EU, opozicija podeljena

Ideja LDP-a da parlament ponovo raspravlja o politici prema Kosovu bez podrške

Srbija treba da razgovara sa Evropskom unijom o rezoluciji o Kosovu i da pokuša da dođe do rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, kažu predstavnici vladajuće koalicije povodom nezvaničnih informacija da su vlasti u Beogradu spremne da modifikuju tekst rezolucije koji su već podnele Generalnoj skupštini UN. Stranke opozicije su, međutim, podeljene u vezi sa ovim pitanjem, tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << LDP traži sednicu parlamenta, SNS se ne izjašnjava konkretno, a SRS i DSS su protiv.

Trivan (DS): Spremni na konstruktivan dijalog

Jelena Trivan, portparol DS-a, kaže da ne razume „mistifikacije oko ove teme jer je vlada od početka imala principijelan stav – da je Srbija spremna za razgovore, na kompromis i željna da pred Ujedinjene nacije ode, barem, sa podrškom EU”. Ona dodaje da je, u tom smislu, izjava Vuka Jeremića, ministra spoljnih poslova, da smo spremni na svaki dogovor i modifikaciju rezolucije, ukoliko ona suštinski ne podrazumeva odricanje od Kosova, ili priznanje nezavisnosti, više nego jasna. „Dakle, spremni smo na svaki konstruktivni dijalog, koji će našu rezoluciju učiniti boljom, ali neće poništiti temelje naše državne politike”, poručuje Trivanova.

Grubješić (G 17 plus): Raditi sa EU na rezoluciji

Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus, kaže da „svakako treba raditi sa EU, pre svega sa Nemačkom, na usaglašavanju i doći do teksta rezolucije, koji bi bio prihvatljiv za obe strane”. A pronalaženje prostora za kompromis je, prema njenim rečima, „stvar diplomatske veštine”.

Marković (JS): Podrška vladinoj politici prema Kosovu

Dragan Marković Palma (JS), kaže da su „192 poslanika srpskog parlamenta dala podršku vladi da nastavi da vodi politiku prema Kosovu, a vlada i predsednik Boris Tadić su do sada radili tako da nema šta da im se zameri”. Prema tome, dodaje on, „da sačekamo sednicu GS UN, pa da reagujemo posle toga”.

Jovanović (LDP): Tadić da se obrati javnosti

Čedomir Jovanović, lider LDP-a, traži da Skupština Srbije, pre sednice GS UN, raspravlja o našoj politici prema KiM. On je najavio da će, u suprotnom, zatražiti smenu ministra Jeremića mimo skupštinske procedure. Jovanović je od predsednika Tadića zatražio da „momentalno ponudi objašnjenje, ne samo parlamentarnim strankama nego i celom društvu, za konfuzne informacije o spremnosti vlasti na politički zaokret, bez navođenja konkretnih poteza u tom pravcu”. LDP, kaže Jovanović, insistira na otvaranju dijaloga koji bi Srbiji omogućio da vodi drugačiju politiku, da uspostavi nove odnose sa EU i SAD i da joj je prioritet što se Kosova tiče ne odbrana teritorije već života na Kosovu.

Samardžić (DSS): Srbija se odriče Kosova

Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, kaže da je ranije javno rekao da će naša rezolucija biti modifikovana, a vlast je „samo radila na tome da, kada do toga dođe, sve izgleda kao da su Tadić i Jeremić bili prinuđeni na tako nešto, jer to svi traže i u Srbiji i u inostranstvu”. Dakle, ističe Samardžić, „rezolucija će biti modifikovana tako da svakome bude jasno da se Srbija odriče Kosova, a onda će za nju glasati 150 zemalja i Srbija će onda da pobedi, ali samu sebe”.

Vučić (SRS): Da li će izmene zadovoljiti velike sile

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, kaže da „ima informaciju da vlast priprema određene izmene u delu teksta, nakon čega će videti, može li to da zadovolji velike sile”. On je, međutim, izbegao da kaže kakva bi i da li je za naprednjake, prihvatljiva promena rezolucije.

Radikali su saopštili da bi „dogovor sa EU, koji bi dodatno omekšao stavove u našoj rezoluciji, predstavljao ugrožavanje vitalnih državnih i nacionalnih interesa”.

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Sednica skupštine nepotrebna

Zahtev lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da Skupština Srbije raspravlja o našoj politici prema KiM, pre sednice Generalne skupštine UN, nema podršku ni u vladajućoj koaliciji, ali ni u opoziciji. Jelena Trivan (DS) kaže da je Skupština Srbije o KiM raspravljala pre mesec dana, da tada niko nije ponudio neki novi koncept, osim DSS-a, koji je, nažalost, ponudio odustajanje od EU. „LDP i dalje traži dijalog sa EU, što smo mi činili i ranije i sada”, rekla je ona i dodala da zato nema potrebe da se sada sastaje parlament. Isto misli i Dragan Marković Palma (JS).

Aleksandar Vučić (SNS) kaže da su naprednjaci zainteresovani da se u parlamentu razgovara o sadržaju rezolucije, ali „sednicu treba da predloži vlada, ili neko iz vladajuće koalicije, a ne LDP, najmanja opoziciona stranka”.

„Boris Tadić je za državno samoubistvo, ali da to ne bude baš pompezno, a Čeda Jovanović je za ritualno samoubistvo države. Eto, to je sad Skupština Srbije, mesto gde bi mi trebalo da izvedemo svetski javni ritual državnog samoubistva”, rekao je Slobodan Samardžić (DSS).

objavljeno: 28/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.