Vlada čeka Filea bez plana

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada čeka Filea bez plana

Teško da će Vlada do srede usvojiti obećani dokument za ispunjenje preporuka EK. Većina ministarstava sprema listu svojih zadataka

Akcioni plan, u kojem će biti navedeno šta tačno i u kom roku će biti urađeno kako bi se izbrisali minusi iz izveštaja Evropske komisije, neće biti usvojen pre srede, kada u Beograd dolazi komesar za proširenje EU Štefan File, saznaju ”Novosti”.

Iako je vicepremijer Božidar Đelić imao ideju da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se Fileu, u zamenu za upitnik koji donosi, uruči detaljni akcioni plan Vlade, evropskom komesaru najverovatnije biće predstavljen samo ”nacrt” aktivnosti. Konačan tekst, kako saznajemo, biće završen kada se razmotre i zahtevi iz upitnika.

U Kancelariji za evropske integracije kažu nam da će narednih dana ministarstvima biti poslat spisak sa utvrđenim nedostacima, a sve na osnovu zamerki iz izveštaja EK.

- Postojaće četiri kolone: šta je uočeni nedostatak, ko je odgovoran, koja je predložena mera i kada se očekuje realizacija. Ministarstva treba da predlože mere i datum izvršenja. A, najvažnije je da plan, koji će biti načinjen na osnovu odgovora ministarstava, bude realističan - kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije.

Prema njenim rečima, pojedine zadatke moći će da ispuni po jedno ministarstvo, dok je za druge potrebno angažovanje više resora. Na primer, na strukturnim reformama privrede moraće zajednički da radi više ministarstava.

Priprema terena za visokog gosta

Uoči dolaska Filea, saznajemo, u Srbiji je boravila delegacija EK, s ciljem da se utanače tehnički detalji posete. Gosti su iskoristili priliku da se sastanu i sa glavnim ”akterima” iz izveštaja o napretku Srbije, a interesovalo ih je koje akcije spremaju resori od kojih se očekuje brže delovanje. Iz Vlade Srbije još ne saopštavaju scenario Fileove posete, a zasad se zna da će gost iz Evrope biti prisutan na sednici Vladinog Saveta za evropske integracije.

Ministri, međutim, ne sede skrštenih ruku, dok čekaju smernice Vlade. U Ministarstvu pravde su, na primer, popisali zadatake i veruju da će svi moći da se ispune do kraja godine.

- Spreman je zakon o finansiranju stranaka, koji je jedan od najvažnijih zahteva EK. Tekst je pre tri dana poslat na ekspertizu u Savet Evrope, Oebs i ODIHR i mogao bi u decembru da se nađe pred poslanicima - navodi Slobodan Homen, državni sekretar. - Ostaje da se donesu i zakoni o notarima, izvršenju i advokaturi, čime bismo ispunili naš deo posla.

U ovom trenutku teško je proceniti u kom roku bi mogli da se isprave minusi dobijeni za reizbor sudija i tužilaca. Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, kaže nam da je samo za reviziju postupka izbora potrebno nekoliko meseci:

- Najbrži put jeste usvajanje zakona o sudijama, u kojem bi pisalo da njima ne prestaje funkcija dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

Od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu očekuje se da reši problem oko mandata poslanika. Iz ovog resora u više navrata su poručivali da trenutak ukidanja blanko ostavki zavisi isključivo od političke volje stranaka.

- Još pre godinu i po pripremili smo nacrt zakona o izboru odbornika, u kojem ne postoje blanko ostavke - podsećaju iz ovog ministarstva.

D. M. - D. M. S.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.