Višegradska grupa podržala Srbiju na putu ka EU

Izvor: RTS, 03.Okt.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegradska grupa podržala Srbiju na putu ka EU

Višegradska grupa je na Samitu u Pragu, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, jednoglasno podržala Srbiju, kako je rekao domaćin skupa, češki predsednik Miloš Zeman, "u svakom mogućem smislu". Na zajedničkoj konferenciji za štampu, podršku Srbiji izneli su šefovi Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske. Samitu je prisustvovao i predsednik Slovenije Borut Pahor.
Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Češke, zemlje domaćina, istakao je da sve članice tog saveza podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

"Drago mi je što mogu da vas obavestim da svi predsednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije EU. Spremni su da tom učlanjenju pruže maksimalnu pomoć", rekao je Zeman na konferenciji za štampu.
Miloš Zeman je izjavio da su se tokom sastanaka bavili kvotama za migrante, internetom, kao i  i problematikom obnovljivih izvora energije.
Predsednik Mađarske, Janoš Ader, naveo je da je razmatrano i pitanje EU i novi ciklusi u Uniji. 
"Sistem poljoprivrednih subvenicija ostaje nepromenjen. Znamo dobro da fondovi i subvencije za farmere imaju svoju funkciju, a to je da osiguraju novim članovima da stignu starije zemlje članice. Napredovali smo, ali možemo da koristimo ove fondove za infrastrukturu, modernizaciju i druge stvari. To nije u interesu samo tih zemalja, već cele EU", naveo je Ader.
Druga tema je, navodi, integracija balkanskih zemalja u EU i prijem Srbije što je pre moguće u Uniju.
"Sve zemlje ovde – pet zemalja članica su za ulazak Srbije. To je novost, o tome smo pričali. Naša pozicija ostaje nepromenjena. Želim da kažem da što se tiče stabilnosti Balkana, to nije samo u interesu Srbije, već u interesu cele Unije", istakao je predsednik Mađarske.

Prema njegovim rečima, zadatak nove Evropske komisije biće da zemlje članice ispune svoje obaveze.
"Ako Srbija ispunjava sve uslove, treba da zaboravimo gubitak poverenja u prošlosti, a EU bi trebalo da se proširi", dodao je Ader.
Predsednik Poljske Andžej Duda takođe je istakao da su predstavnici članica Višegradske grupe na sastanku jasno preneli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će podržati Srbiju na putu ka EU.
Duda je rekao da vrata EU treba da budu otvorena za zemlje koje nisu članice, ali da mora da bude jasnih kriterijuma, rokova i uslova, jer bez njih ne može da bude poverenja.
"Taj proces je i inače težak. Naše zemlje imaju ta iskustva, mi smo ušli u EU pre 15 godina i znamo izazove sa kojima su suočene te zemlje i ta društva, koja moraju da prihvate. To je istakao i predsednik Srbije", rekao je Duda.
On je rekao da su na sastanku jasno preneli predsedniku Vučiću da će ga podržati na putu u EU.
Duda je rekao i da je ključno da EU pokaže da je spremna da primi nove članice i istakao da sve zemlje moraju da imaju korist od politike otvorenih vrata.
Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova potvrdila je podršku svoje zemlje Srbiji na putu evrointegracija.
Podsetila je na iskustva Slovačke, rekavši da je proces transformacije bio koristan, a da je posle ispunjenja svih kriterijuma Slovačka danas visoko integrisana zemlja.
"I danas zahtevamo više integracije. Članstvo u EU nam donosi koristi, ljudi to cene, pokazuju naša ispitivanja. Imamo u Slovačkoj veliku podršku EU", rekla je Čaputova.
Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je nakon sastanka Višegradske grupe u dvorcu Lani da podržava geopolitički prioritet aktuelnog samita, to jest proširenje EU na Zapadni Balkan.
Pahor je naglasio da Slovenija podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, jer to vodi ka smanjenju bezbednosnih rizika.
 
Ukazao je da rizici po bezbednost EU rastu ako Zapadni Balkan ne bude integrisan, ili to bude odlagano.
Istakao je da je podrška V-4 i Slovenije, i to ne samo za Srbiju, već ceo region, veoma važna.
"Naša obaveza kao članicama je da EU objasnimo da potrebu proširenja. Razumem što neki smatraju da treba prvo da se EU konsoliduje iznutra, ali predlažem da ne zaboravljamo na proširenje tokom sprovođenja reformi unutar Unije, posebno na Zapadni Balkan. Za EU bi mogle biti loše posledice ako se zaboravi na proširenje", poručio je Pahor.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu, koji će se boriti za nju.
"Onako kako ste vi nekada gledali u mnoge zapadne zemlje, tako mi danas gledamo u Višegradsku grupu i uspehe koje ste postigli", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare po završetku Samita Višegradske grupe u proširenom formatu, u Pragu.
Vučić je istakao da je Srbija lojalni prijatelj i da će moći da doprinese i razvoju EU i razvoju bilateralnih odnosa zemalja koje prisustvuju sastanku. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Rekao sam da u Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri" VIDEO

Izvor: B92, 03.Okt.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradske grupe da podrže Srbiju u evropskim integracijama i da je "poguraju" na tom putu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.