Više govornih poremećaja, manje logopeda

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više govornih poremećaja, manje logopeda

U Srbiji u kojoj se godišnje rodi oko 70.000 beba radi samo 150 logopeda, dok u zemljama Evropske unije na 8.000 stanovnika dolazi jedan stručnjak za govor

Deca uporno ćute do četvrte godine, loše izgovaraju pojedine glasove ili mucaju, pokraj TV ekrana provode između tri i pet časova dnevno dok roditelji sa njima prozbore tek pokoju... Logopeda u Srbiji ionako nema dovoljno, a posla je – na pretek. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Pored sijaset tekućih problema – gužvi ispred logopedskih ordinacija u domovima zdravlja i prebukiranih termina u vrtićima – stručnjaci za govor odnedavno imaju još jednu radnu obavezu. Po programu Ministarstva zdravlja svaki roditelj u Srbiji je dužan da do šestog meseca života svoju bebu odvede kod logopeda na preventivni pregled govorno-jezičkih sposobnosti,a to ponovo treba da uradi kada dete napuni godinu dana.

– U Srbiji se godišnje rodi oko 70.000 beba, a u državi radi samo 150 logopeda i to u oblasti zdravstva. U zemljama Evropske unije na 8.000 stanovnika dolazi jedan logoped. Naša istraživanja potvrđuju da čak 60 odsto dece predškolskog uzrasta ima nerazvijen govor, a ogroman procenat njih do četvrte godine uopšte i ne progovara – upozorava dr Mirjana Sovilj, direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, dodajući da na osnovnim studijama logopedije zapravo i nema stručnjaka za rad u prelingvalnoj fazi (počinje od rođenja i traje do izgovaranja prve reči), pogotovo u prenatalnoj fazi, koja je ključna.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 07. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE. 

Marija Brakočević

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.