Vinari uzgajaju autohtone sorte

Izvor: B92, 08.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinari uzgajaju autohtone sorte

Beograd -- Jedan od načina da srpski proizvođači vina budu konkurentni jeftinim vinima iz Evrope je da uzgajaju autohtone, domaće i skoro zaboravljene sorte.

Po sporazumu koji je prošle godine potpisan sa Evropskom unijom, Srbija može da bescarinski izveze u Evropu 60.000 hektolitara vina. Ono što je manje spominjano je da po ugovoru Evropa može da u Srbiju bescarinski izveze 30.000 hektolitara što je srpske proizvođače stavilo pod veliki pritisak konkurencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Berem grožđe, biram Tamjaniku", kaže narodna pesma. Međutim, ova stara autohtona sorta grožđa je bila skoro zaboravljena do pre nekoliko godina.

Ostalo je svega šest ari zaboravljenog starog vinograda. Međutim, upravo iz tih šest ari vešti kalemari iz Drenove kod Kruševca i vinogradari iz Aleksandrovačke Župe stvorili su današnje zasade grožđa ove sorte.

Ipak, ono što je karakteristično je da su svi novi vinogradi podignuti i orezivani na način kako se to radi sa modernim sortama, kao što su šardone ili suvinjon, tako da daju što manje ploda - kako bi se skocentrisale aromatične materije.

Zahvaljujući tome, od nekada zaboravljene sorte stvoreno je novo aromatično vino sa karakterističnim mirisom na tamjan.

Porodica Minić je bila pionir u ovom poslu i danas ima nešto više od tri hektara tamjanike.

Međutim, zanimljivo je da su navodnu Tamjaniku počeli da proizvode i oni koji uopšte nemaju vinograde sa ovim grožđem, a isto tako da je na naše tržite u velikim količinama ušla makedonska Tamjanika, za koju Makedonci tvrde da je njihova autohtona sorta.

Zato naši proizviđači pozivaju državu da hitno zaštiti geografsko poreklo ovog vina na region Župe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.