Vinari da označe prisustvo alergena

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinari da označe prisustvo alergena

Proizvođači vina iz Evropske unije (EU) bi uskoro mogli da budu u obavezi da na vinskim etiketama naznače da li sadrže tragove jaja ili mleka, koji su potencijalni izazivači alergije, saznaje se iz krugova Evropske komisije (EK).

Jaja ili mleko u prahu se ponekad koriste da bi se vino bolje izbistrilo, a njihovi tragovi mogu da se zadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tom piću i posle filtriranja, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Vinari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji već imaju obavezu da navedu da li su u proizvodnji koristili jaja ili mleko u prahu, a evropski će možda to morati da čine od 1. jula, kada istekne važnost sadašnjih propisa.

Na etiketi bi u tom slučaju moralo da bude označeno da li u vinu možda ima mleka i mlečnog kazeina ili proteina i albumina iz jaja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li u vinu ima jaja i mleka

Izvor: Mondo, 29.Maj.2012, 03:53

Ako se usvoji nova preporuka, na etiketama na bocama vina u EU će morati da budu navedeni i alergeni koje vino eventualno sadrži.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.