Izvor: B92, 28.Maj.2012, 18:15 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Vinari da označe prisustvo alergena
Proizvođači vina iz Evropske unije (EU) bi uskoro mogli da budu u obavezi da na vinskim etiketama naznače da li sadrže tragove jaja ili mleka, koji su potencijalni izazivači alergije, saznaje se iz krugova Evropske komisije (EK).
Jaja ili mleko u prahu se ponekad koriste da bi se vino bolje izbistrilo, a njihovi tragovi mogu da se zadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u tom piću i posle filtriranja, prenela je francuska novinska agencija AFP.
Vinari u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji već imaju obavezu da navedu da li su u proizvodnji koristili jaja ili mleko u prahu, a evropski će možda to morati da čine od 1. jula, kada istekne važnost sadašnjih propisa.
Na etiketi bi u tom slučaju moralo da bude označeno da li u vinu možda ima mleka i mlečnog kazeina ili proteina i albumina iz jaja.
Da li u vinu ima jaja i mleka
Izvor: Mondo, 29.Maj.2012, 03:53
Ako se usvoji nova preporuka, na etiketama na bocama vina u EU će morati da budu navedeni i alergeni koje vino eventualno sadrži.