Viets upozorila na negativne posledice

Izvor: Blic, 02.Mar.2015, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viets upozorila na negativne posledice

Nemački ambasador na Kosovu Angelika Viets upozorila je danas na negativne posledice ukoliko na Kosovu ne bude osnovan Specijalni sud i "opasnom" ocenila aktuerlnu raspravu koja se tim povodom vodi. U intervjuu za prištevski list "Koha ditore", Vitis je podsetila da su "EU i Kosovo zajednički doneli odluku o osnivanju suda", ocenivši da je osnivanje suda dobra stvar za Kosovo.

Ukazujući da aktuelna rasprava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije dobra i da šalje lošu poruku o Kosovu kao ozbiljnom partneru, nemačka ambasadorka je najavila i posledice u slučaju da Kosovo ne uspoe da formira Specijalni sud.

"Ukoliko se Kosovo sada distancira od sporazuma postavlja se pitanje njeegove puzdanosti", rekla Viets.

Ona je upozorila da je "u slučaju neuspeha i ne bude formiran Specijalni sud odgovornost za to je na Kosovu i to bi imalo negativan uticaj na odnose EU i Kosova, a time bi se bavio Savet bezbednosti UN.

Vites smatra da bi neformrianje suda "vratilo nazad višegodišnje angažovanje Kosova na jačanju države i njegovo članstvo u UN".

Ona je pozvala na bržu razmenu dokumentacije za osnivanje Specijalnog suda i pokretanje procedure za ustavne i zakonske promene.

Dnevnik "Koha ditore" ukazuje na mogućnost da se pozivu nemačke ambasdaorke ne odazovu poslanici kosovskog parlamenta.

Pored opozicionih partija koje su najavile da će glasati protiv osnivanja Specijalnog suda, ima i poslanika vladajuće koalicije koji sa zebnjom govore o Specijalnom sudu.

To je potvr]eno i na poslednoj sednici kosovske skupštine kada su poslanici izrazili nezadovoljstvo za formiranje suda.

Poslanik Demokratskog saveza kosova Adem Salihaj je zahetvao da Specijalni sud tretira i slučajeve označene kao politička ubistva posle rata.

Za formiranje Specijalnog suda neophodna i promena kosovskog ustava, a da bi te promene bile prihvaćene potrebno je da ih podrži najamnje 80 poslanika, navodi dnevnik "Koha ditore".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.