Vežba Štit-4 za operacije UN i EU

Izvor: RTS, 11.Sep.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežba "Štit-4" za operacije UN i EU

Bazu "Jug kod Bujanovca, gde oko 270 pripadnika pripadnika Vojske Srbije planiranih za učešće u mirovnim misijama izvode vežbu "Štit -4", posetili su vojni predstavnici dvadesetak država.

Vežbu od 9. do 12. septembra izvode jedinice VS određene za učešće u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih Nacija i Evropske unije - motorizovana pešadijska četa, vod vojne policije i vod atomsko-biološko-hemijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbrane, prenosi Tanjug.

Cilj vežbe je provera i ocena dostignutog nivoa borbenih sposobnosti jedinica deklarisanih za učešće u multinacionalnim operacijama, po NATO standardu "Koncept operativnih sposobnosti".

Vojnici koji su učestvovali na vežbi već tri godine se pripremaju za međunarodne mitrovne operacije, a neki od njih su već učestvovali u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija u Libanu i na Kipru.

Na vežbi "Štit 4" simulirani su napadi na bazu međunarodne misije u a kompletnu vežbu prate i ocenjuju oficiri iz Švedske , Austrije, Jermenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

"Ocenjivanje deklarisanih jedinica Vojske Srbije prema Konceptu operativnih sposobnosti ili NATO standardima je veoma važno jer te jedinice mogu ići u zonu mirovnih misija isključivo onako kako je to regulisano na nivou NATO", rekao je pukovnik Vojske Srbije Milan Radovanović.

Radovanović je napomenuo i da te jedinice "mogu biti upućene da izvršavaju sve borbene zadatke i da stanu ravnopravno rame uz rame sa najrazvijenijim armijama sveta".

Ako jedinice koje učestvuju na vežbi "Štit-4" zadovolje kriterijume predviđene NATO standardom - "nivo dva", dobiće sertifikat da su osposobljene po "Konceptu operativnih sposobnosti" i to bi bio prvi takav sertifikat koji bi dobila neka jedinica u Vojsci Srbije.

Strani vojni ocenjivači, koji su prisustvovali vežbi kažu da već četiri godine prate ovu jedinicu i da su zadovoljni onim što su prikazali naši vojnici.

"Siguran sam da će jedinice Vojske Srbije , motorizovana pešadijska četa i dva voda dobiti ocenu " borbeno gotovi" i da će biti spremni da učestvuju u misijama u kojima bude potrebno njihovo angažovanje“, rekao je Tanjugu potpukovnik jermenske Vojske Arkadija Tonojan.

Pripadnici Vojske Srbije su na vežbi pored teoretskog i štabno taktičkog dela prikazali i kako se brani baza međunarodnih mirovnih snaga i kako se rasturaju demonstracije u blizini baze.

Vojnici su koristili savremeno naoružanje i tehniku za izvršavanje zadataka u međunarodnim operacijama - vozila "hamer", automatsku pušku "m-21" kalibra 5,56 milkimetara, savremena sredstva veze...

Vojna vežba "Štit-4" završava se sutra kada će strani vojni posmatrači dati zvaničnu ocenu da li su naše snage spremne za međunarodne mirovne operacije po NATO standardu.

Učesnike vežbe obišao je i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, brigadni general Lućo Bata koji je pohvalio pripadnike Vojske Srbije.

"Srbija može i u budćnosti da računa na podršku NATO kako bi nastavila reformu sektora odbrane i modernizaciju vojske", rekao je Bata, saopšteno je iz te kancelarije.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.