Vestervele i sa Nikolićem

Izvor: S media, 26.Avg.2010, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele i sa Nikolićem

Srbija ima jasnu evropsku perspektivu. Proces proširivanja EU nije ugrožen zbog ekonomske krize, rekao šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u razgovoru sa predststavnicima stranaka u Beogradu. Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU, ali i za dalju zaštitu nacionalnih i državnih interesa, složni srpski stranački prvaci.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele preneo je danas u Beogradu predstavnicima srpskih parlamentarnih stranaka da Srbija ima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jasnu evropsku perspektivu i da dalji proces proširivanja EU nije ugrožen zbog ekonomske krize.

Radnom ručku sa Vesterveleom prisustvovali su funkcioneri DS, SPS, G17 plus, SNS i LDP, a, kako su rekli Tanjugu, nemačkom ministru su preneli poruku da je Srbija čvrsto opredeljena za članstvo u EU, ali i za dalju zaštitu nacionalnih i državnih interesa.

Lider socijalista Ivica Dačić rekao je da je razgovor protekao "u korektnom tonu" i da očigledno postoji opredeljenost svih stranaka u Srbiji da nastave sa zaštitom nacionalnih i državnih interesa, ali i evropskih integracija, kao i da se iznadje rešenje da izlaz "iz ove situacije" bude pravičan za sve.

"Nije se razgovaralo o modalitetima odnosa prema rezoluciji Srbije o Kosovu i Metohiji, to je tema za razgovor sa najvišim funkcionerima Srbije", kratko je rekao Dačić.

Potpredsednik G17 plus Suzana Grubješić rekla je da je gost iz Nemačke na sastanku ponovio da postoji jasna evropska perspektiva Srbije i čitavog regiona i da se od toga, bez obzira na ekonomsku krizu i krizu proširenja u EU, nijednog sekunda nije odustalo.

"Mi smo izrazili spremnost da evropske integracije budu prioritet politike Srbije, a što se tiče rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji iznela sam stav stranke da treba učiniti sve da taj tekst bude usaglašen sa EU, kako bi dobio što širu podršku", rekla je Grubješić.

Ona je dodala da je razgovor bio krajnje otvoren i prijateljski, da nije bilo disonantnih tonova, navodeći da je "evropska perspektiva postala nešto što je najmanji zajednički imenitelj stranaka u Srbiji".

Predsednik SNS Tomislav Nikolić je naveo da je ovo bila prilika da u ime poltičkih stranaka koje su zastupali iznesu stavove u vezi aktuelne situacije u Srbiji te da je u ime SNS šire govorio o temi koja je najvažnija, a to je Kosovo i Metohija.

Nikolić je kazao da nije optimista u vezi ishoda rezolucije Srbije o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN, te da smatra da je nemački ministar "ono što je naumio da kaže ostavio za predstavnike vlasti".

"Otvoreno sam govorio o pozicijama SNS - one ostaju nepromenjene - naš cilj je Evropska unija, ali naš cilj je i da ne pokvarimo ptijateljstva sa drugim državama u svetu", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, medju strankama u tom kontekstu nije bilo previše disonantnih tonova.

"U vezi Kosova i Metohije mislim da Nemačka ima uvid u to da relevante političke stranke govore o ozbiljnosti situacije, o tome da fizička sila ne može da promeni odnose u Evropi, ali i da Srbija ne može da prizna nezavisnot Kosova i Metohije" rekao je on.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da su razlike koje postoje medju strankama i ovde bile uočljive ali da je zapravo važno da su te razlike sve manje.

"Mislim da se u definisanju potreba Srbije apsolutno svi slažemo i da više nema razlike medju partijama koje su učestvovale na sastanku kada se govori o značaju evropskih integracija, potrebi popravljanja odnosa sa EU i Amerikom", rekao je Jovanović.

"Mi smo (LDP) tu bili jasni, smatramo da se mora promeniti Srbija, da se tako nešto ne može tražiti od Evrope ili Amerike, dok su druge stranke još jedanput apelovale na razmevanje, nudeći novu argumentaciju za staru politiku, što mislim da je pogrešan put", rekao je Jovanović.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac preneo je Vesterveleu da medjunarodna zajednica u poslednjih 11 godina na Kosovu nije uspela da stvori civilno društvo u kojem se poštuju ljudska i prava manjina i da to izaziva veliku zabrinutost Srbije.

Šutanovac je podsetio i na činjenicu da je Srbija u bezbednosnom smislu, kad je reč o Kosovu, sve vreme bila konstruktivna.

"Niko se u vojsci, policiji... nije latio oružja u momentu unilateralnog otcepljenja Kosova", kazao je Šutanovac Tanjugu.

Potpredsednik DS i ministar odbrane je ukazao Vesterveleu da je Beograd time pokazao "s jedne strane da su oružane snage u Srbiji pod civilnom kontrolom, a s druge strane - da smo bez obzira na težinu situacije posvećeni isključivo diplomatskom rešenju problema".

Po rečima Šutanovca, na političare i javnost u Srbiji veoma zabrinjavajajuće deluju izjave poput one Skendera Hisenija koji je, apsolutno neprihvatljivom retorikom, prizivao i upotrebu sile na prostoru severnog Kosova.

Šutanovac je dodao i da pitanje Kosova i Metohije predstavlja veliki problem za Srbiju, ali da ništa manje važan problem nije i teška ekonomska situacija, izazvana ekonomskom krizom.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.