Velt: Miloševićevi mladunci guraju Srbiju u zapećak

Izvor: Vesti-online.com, 03.Sep.2012, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velt: Miloševićevi mladunci guraju Srbiju u zapećak

Sumnjivim kadrovskim odlukama, spornim zakonom o centralnoj banci i napadima na nezavisnu štampu nacional-populistički vlastodršci u Beogradu upravo rade na tome da prokockaju kredit koji imaju u Evropskoj uniji (EU), piše nemački dnevnik "Velt".

List piše o prošlonedeljnom saopštenju Srpske napredne stranke (SNS) u kojem se kritkuje dnevni list "Blic" i naziva "partijskim listom Demokratske stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << (DS)".

  Nemački "Velt": Ambiciozni Vučić ima razloga za nervozu, a i Dačić je razdražljiv  

"Velt" navodi da je potpredsednik vlade i šef SNS-a Aleksandar Vučić "kao ministar informisanja u vreme bivšeg autokrate Slobodana Miloševića krajem devedesetih godina vršio pritisak na štampu kritički orijentisanu prema sistemu" i da sada "pušta da SNS udara po mrskim mu medijima".

 

"Ambiciozni potpredsednik vlade ima sve razloge za nervozu. Manje od šest sedmica nakon stupanja na vlast sve je više neprijatnih poruka koje prima retro-vlada nekadašnjih Miloševićevih mladunaca na koju se na Zapadu gleda skeptično", piše "Velt".

 

Navodi se da je "katastrofalno stanje državnih finansija vlada novog premijera i

Novi problem je šef kabineta ministra pravde

"No, najnovijim skandaloznim imenovanjem Beograd je po svoj prilici u odnosima sa Briselom sebi navukao nove probleme za vrat - za šefa kabineta srpskog ministra pravde postavljen je upravo Dejan Carević, nekadašnji član ozloglašenog 'odeljenja za ubistva' Miloševićeve tajne službe", piše na kraju opsežnog teksta "Velt".

nekadašnjeg Miloševićevog portparola Ivice Dačića nasledila od prošle vladajuće koalicije, ali je i sama za to kriva, jer je skoro polovina sadašnjih ministara već bila u prošloj vladi pod vođstvom DS-a".

 

"Rastuću napetost u odnosima sa Briselom su beogradski vlastodršci proizveli sami. Sumnjivim kadrovskim odlukama, spornim izmenama zakona o centralnoj banci i napadima na nezavisnu štampu beogradski nacional-populistički vlastodršci mogli bi da prokockaju ionako mali kredit koji imaju na međunarodnoj sceni", piše "Velt".

 

"Velt" dalje priča i o Kosovu.

- Novi kabinet se nadao i da će smirivanjem oštre retorike prema Kosovu i pojačanim naporima u borbi protiv korupcije uspeti da još ove godine iznudi početak pregovora o pristupanju EU. Ali, iako Beograd ubuduće ne želi da bojkotuje regionalne konferencije na kojima učestvuje Kosovo, ne izgleda kao da postoji koncept o postupanju prema bivšoj pokrajini koja je već pet godina nezavisna, navodi "Velt".

  "Sadašnja kao i prošla vlada nije u stanju da raščisti s korupcijom"

 

Zaključuje se takođe da "napori nove vlade na suzbijanju korupcije do sada jedva da su bili uverljivi za Brisel, uprkos hapšenjima u skandalu u vezi sa Agrobankom i najavljenom proverom sumnjivih privatizacija".

 

"Velt" smatra da sadašnja, kao i prošla vlada, nije u stanju da raščisti sa korupcijom i organizovanim kriminalom i u sopstvenim redovima. Jer, kako piše list, "partije i sponzori novih čistunaca i sami su upleteni u domaći korupcionaški šiprag".

 

List piše da je "iznervirani šef vlade Dačić vidno razdraženo reagovao na opomene iz Brisela" rekavši da je "alergičan na lekcije" i da je "Srbija ravnopravan deo Evrope".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.