Velike članice EU i dalje protiv GM useva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2010, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velike članice EU i dalje protiv GM useva

BRISEL -

Predlog da se članicama Evropske unije dozvoli da same odluče da li će dozvoliti gajenje genetski modifikovanih (GM) useva doživeo je danas veliki neuspeh, budući da su mu se usprotivile mnoge od velikih članica Unije.

Na sastanku ministara poljoprivrede EU u Briselu Nemačka, Francuska, Italija i Španija su izrazile duboku sumnju u mogućnost sprovođenja tog plana i stavile pod znak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanja njegovu saglasnost sa propisima na unutrašnjem tržištu bloka.

Da bi bio usvojen, plan Evropske komisije, donet u julu, treba da dobije podršku većine članica EU i poslanika Evropskog parlamenta, u okviru glasačkog sistema Unije, koji daje većim članicama više glasova pri donošenju odluka.

"Mislim da ne možemo očekivati kompromis ili konsenzus tokom nekoliko sledećih meseci - treba još mnogo toga da se uradi", izjavila je belgijska ministarka poljoprivrede Sabina Laruel, koja je predsedavala sastankom.

Za kolektivne odluke o GM

Belgija, koja trenutno predsedava dvadesetsedmočlanom Unijom, zatražila je od ministara da odgovore da li smatraju da su predlozi u skladu sa propisima unutrašnjeg tržišta EU i Svetske trgovinske organizacije (STO).

Komesar Dali brani predlog

Komesar EU za zdravstvo i zaštitu potrošača Džon Dali stao je u odbranu predloga, ukazavši da se i dalje nada da će sporazum biti postignut sledećih meseci.

"Uveren sam da je predlog Komisije izbalansiran jer ne podriva unutrašnje tržište i nije u suprotnosti sa propisima STO", rekao je on.

Sadašnji stav EU o GM usevima, kada šest zemalja i dalje primenjuju nacionalne "zaštitne" zabrane njihovog uzgajanja, predstavlja, u stvari, veću zabrinutost jer stavlja EU u "veoma slabu poziciju" u STO, ukazao je on.

Dali je, međutim, naglasio da su predlozi otvoreni za debatu i da mogu biti izmenjeni kako bi se postigao sporazum vlada članica EU i zakonodavaca.

"Odgovor Nemačke je bio veoma kratak - ne i ne", rekao je novinarima jedan izvor u EU.

Francuska, Španija i Italija su ukazale da odluke o GM usevima i dalje treba da budu donošene kolektivno, na nivou cele EU, kao što se sada čini.

"Smatramo da bi prebacivanje donošenja odluka na nacionalni nivo predstavljalo kršenje (propisa o donošenju odluka u EU) koje bi bilo opasno iz ekonomskih, zdravstvenih i političkih i socijalnih razloga", rekao je novinarima francuski ministar poljoprivrede Bruno Le Mer pre početka sastanka.

Čak je i Belgija prekršila tradiciju da, kao predsedavajuća, ostane nepristrasna, jer je ministarka Laruel na konferenciji za štampu izjavila da je pozicija njene zemlje "slična onoj koju su iznele Francuska i druge zemlje".

Podrška Austrije, Mađarske i Holandije

Austrija, Mađarska i Holandija su bile među malobrojnim članicama koje su tokom debate dale podršku tim planovima, prenele su agencije.

Britanija je, pak, ukazala da je neophodno bolje zakonski razjasniti predloge pre nego što donese svoj stav o njima.

Ministri ekologije EU treba da raspravljaju o tom planu 14. oktobra, dok će Evropski parlament početi svoje razmatranje sledećih meseci.

S obzirom na jako protivljenje najvećih članica EU i samo nekoliko signala podrške ostalih, teško je, međutim, reći da će sporazum biti uskoro postignut, ako se to uopšte i bude dogodilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sankcije za rasipnike u EU

Izvor: RTS, 28.Sep.2010, 09:08

Zemlje Evropske unije koje se ponašaju rasipnički trebalo bi kazniti, slažu se Evropska centralna banka i Nemačka, jer smatraju da ne treba gledati kroz prste onima koji ne uspevaju da drže pod kontrolom dugove u budžetu...Nemačka i Evropska centralna banka daju podršku predlozima za kažnjavanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.