Velika Britanija se ne udaljava od EU

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija se ne udaljava od EU

Britanski premijer Dejvid Kameron je danas odbacio navode iz Evropske unije (EU) da se njegova zemlja polako udaljava od EU, ali je dodao da sa tim blokom želi "novi dogovor", uključujući više uticaja u odlučivanju kako se njime upravlja

Po završetku dvodnevnog samita EU u Briselu, tokom kojeg je finski ministar za Evropu Aleksander Stub rekao kako ima osećaj da se Velika Britanija polako oprašta od Unije, premijer Kameron je istakao da samo želi drugačiji odnos >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sa starim kontinentom nego dosad, prenela je novinska agencija Rojters.

"Da li sam zadovoljan sa statusom kvo u Evropi? Ne, nisam, mislim da su nam potrebne promene. Otvaraju se mogućnosti za novi dogovor između Velike Britanije i Evrope", istakao je Kameron.

Kameron je u odgovoru na jedno pitanje odgovorio da ga ne interesuje napuštanje EU, kojoj se Britanija pridružila 1973, ali je dodao da dinamika u odnosima sa zvaničnim Briselom treba da se promeni.

Vladu u Londonu posebno zabrinjavaju planovi EU da u evrozoni uspostavi bankarsku uniju, što bi moglo da ima implikacije po razvijenu industriju finansijskih usluga u Velikoj Britaniji, kao i predlozi za jedinstveni budžet za 17 zemalja koje kao valutu koriste evro.

Pored toga, sve je bliže ostvarenju plan za uvođenje poreza na finansijske transakcije u 11 članica evrozone, što bi moglo, takođe, da loše da utiče na Veliku Britaniju.

Finski ministar Stub je u četvrtak uvečeizjavio kako izgleda da Velika Britanija namerno dovodi samu sebe u poziciju suprotnu onoj koju zauzimaju ostali evropski partneri.

"Iskreno, gotovo se čini da nas je u Evropskoj uniji 26 plus jedan", odgovorio je Stub na pitanje da li napori za dublju integraciju između 17 zemalja koje kao valutu koriste evro nose opasnost da Velika Britanija i ostalih devet članica EU ostanu po strani.

"Mislim da Britanija trenutno samu sebe svojevoljno stavlja na marginu. To se vidi u spoljnoj politici, u ekonomskoj politici, kao i vezano za zajedničku valutu. Kao neko ko zagovara jedinstveno tržište i slobodnu trgovinu, smatram da je to loše, veoma loše", istakao je Stub u intervjuu Rojtersu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Kameron: Velika Britanija se ne udaljava od EU

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2012

BRISEL - Britanski premijer Dejvid Kameron je danas odbacio navode iz Evropske unije (EU) da se njegova zemlja polako udaljava od EU, ali je dodao da sa tim blokom želi "novi dogovor", uključujući više uticaja u odlučivanju kako se njime upravlja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.