Vašu ambalažu u reciklažu

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašu ambalažu u reciklažu

Firma Sekopak, operater za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom i Kompanija A.S.A. koja već sedam godina upravlja regionalnom deponijom u Kikindi, su u saradnji sa opštinom Kikinda započele pilot akciju "Vašu ambalažu u reciklažu" radi uspostavljanja primarne selekcije sakupljanja otpada. Kikinda je, inače, jedina vojvođanska opština koja ispunjava sve uslove za pristup u EU po poglavlju o zaštiti životne sredine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

U početnoj fazi akcije građanima Ulice Svetosavska predato je na korišćenje 200 kanti od 120 litara za ambalažni otpad od papira, metala, stakla i iskorišćenog tetra paka.

Slobodan Bogaroški je s radošću preuzeo žutu kantu, jer je dosad takav otpad morao da nosi do udaljenog Mikronaselja gde se nalazi veliki kontejner.

"Sada je lakše jer ću to moći odlagati ovde kod kuće", kaže Bogaroški.

Njegova prva komšinica Mila Zavišin kaže da joj je drago što će od otpada moći da se naprave neki novi predmeti, dodajući da će grad biti čistiji.

"Ono što je veoma važno je to što građani neće imati nikakve obaveze i opterećenja prilikom sakupljanja ambalažnog otpada", kaže Miodrag Bulajić, član Opštinskog veća.

Cilj akcije je da se poveća efikasnost primarne selekcije otpada čime bi se dobile veće količine čistih sekundarnih sirovina.

Bojan Marković iz Kompanije A.S.A. naglašava da su imali izuzetan odziv građana pošto su tokom prošlog meseca delili flajere i pozivali građane da se sami prijave da dobiju kante.

"Odziv je bio izvanredan", naglašava Marković.

Firma Sekopak je domaćin brojnih edukativnih radionica na kojima, zajedno sa građanima, radi na tome kako se pravilno treba ophoditi prema ambalažnom otpadu. Violeta Belanović Kokir iz ove firme predočava da je odbacivanje loših navika kod građana dugotrajan proces, ali, u svakom slučaju, vrlo važan za očuvanje životne sredine, posebno za generacije koje dolaze iza nas.

Osim u Kikindi, akcija "Vašu ambalažu u reciklažu" otpočela je u opštinama Lapovo i Despotovac, u kojima je po istom sistemu podeljeno po 150 kanti.

rts.kikinda@rts.rs

+381 230 439 745

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.