Valdner: Austrija želi status kandidata za Srbiju

Izvor: S media, 16.Nov.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valdner: Austrija želi status kandidata za Srbiju

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Volfgang Valdner izjavio je sinoć u Briselu da je zvanični Beč za dodelu statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU 9. decembra, ako bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine.

Stefanović: Nastavak pregovora u petak?

File za dodelu statusa kandidata Srbiji

Davenport: Hitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine

Valdner je, nakon sednice ministara za evropska pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zemalja članica Unije u Briselu, naglasio da se Austrija zalaže za dodelu statusa kandidata Srbiji, „ uz pretpostavku da su ispunjeni uslovi koje je preporučila Evropska Komisija, a to je obnavljanje dijaloga sa Prištinom", prenela je austrijska novinska agencija APA.

On je rekao da Austrija želi da „vidi napredak za zemlje Zapadnog Balkana Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, na sledećem Savetu EU 9.decembra.

Kada je reč o Crnoj Gori Austrija je, prema rečima Valdnera, za početak pregovora, a u vezi Makedonije Beč želi početak razgovora, dodajući da rešenje bilateralnog problema ne bi trebalo da bude uslov za početak pregovora.

On je ukazao da po pitanju politike proširenja EU postoje različiti stavovi i nijanse, ali da on "opšti umor ne vidi", kao ni umor od sprovođenja reformi na strani kandidata.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.