Vakcina još koči izvoz svinjetine

Izvor: Večernje novosti, 19.Avg.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina još koči izvoz svinjetine

Srbija se još nije rešila bolesti klasične kuge svinja, koja šteti stočarima. Naše meso ne može ni da prolazi kroz teritoriju Evropske unije. Poslednji slučaj bolesti pojavio se 2010. godine SRBIJA, iako je ranije najavljivano, nije prestala sa vakcinacijom svinja protiv "svinjske kuge". I dok resorno ministarstvo sprema strategiju kako da iskoreni ovu bolest, bez vakcinacije, do prestanka pelcovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << svinja nije došlo, jer postoji opravdan rizik od mogućeg izbijanja bolesti. Ipak, sve dok traje ova mera, svinjsko meso i proizvodi od svinje ne mogu da pređu granice Srbije i uđu u zemlje Evropske unije. Sigurno je da će se ovo ubrzati dolaskom nemačke kompanije "Tenis", koja planira svoje proizvode da izvozi u inostranstvo, a svakako i u EU. Vakcinu protiv KKS od 2006. godine nabavlja Ministarstvo poljorpivrede i ona je potpuno besplatna za vlasnike, koji plaćaju samo obeležavanje stoke. - Pripremili smo strategiju iskorenjavanja klasične kuge svinja bez primene vakcinacije, kao što je to praksa u zemljama Evropske unije - kažu u Upravi za veterinu. - Iako je prestanak primene vakcine planiran za prethodni period, do toga nije došlo zbog opravdanog rizika od mogućeg izbijanja bolesti nakon primene vakcinacije, što bi dovelo do katastrofalnih posledica. Kako kažu u Upravi, na odluku o momentu prestanka vakcinacije utiče niz faktora, od čega je najvažniji eventualno prisustvo virusa u našoj zemlji, kod domaćih ili divljih svinja. - Kada su domaće svinje u pitanju, poslednji slučaj ove bolesti zabeležen je 2010. godine - objašnjavaju u Upravi za veterinu. - Sa druge strane, kod divljih svinja, tokom sprovođenja monitoringa od strane Ministarstva, utvrđeno je prisustvo specifičnih antitela kod ovih životinja, što ukazuje na moguću cirkulaciju virusa u prirodi. Srećom, rezultati su sve bolji, a predstojeći jesenji i zimski monitoring će dati adekvatnu informaciju o trenutnom riziku. Kako bi zaštitile domaće svinje, veterinarske stanice će do kraja godine sprovesti vakcinaciju svih svinja sa očekivanim obuhvatom od 100 odsto. Tako zaštićena populacija svinja, govore u Upravi, biće otporna na eventualno izbijanje žarišta i u narednom periodu.Inače, od ključnog značaja je i unapređenje zoosanitarnih uslova na farmama i uvođenje dobrih farmskih praksi. Ove mere treba da se sprovode uvek, posebno nakon prestanka vakcinacije - tada životinje neće imati imunitet i svaki kontakt sa virusom klasične kuge svinja doveo bi do izbijanja ove zaraze. Sa druge strane, ove mere štite i od drugih zaraznih bolesti životinja. BROŠURE UZ pomoć EU, Ministarstvo je pripremilo brošure, vodiče, edukativni materijal i uputstva za uzgajivače, lovce i veterinare, koji su distribuirani na teren, ali su dostupni i na internet stranicama Uprave za veterinu.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Uprkos najavama, svinjsko meso iz Srbije i dalje ne može u EU

Izvor: Radio 021, 19.Avg.2017

Srbija, iako je ranije najavljivano, nije prestala sa vakcinacijom svinja protiv "svinjske kuge"...I dok resorno ministarstvo sprema strategiju kako da iskoreni ovu bolest, bez vakcinacije, do prestanka pelcovanja svinja nije došlo, jer postoji opravdan rizik od mogućeg izbijanja bolesti. Ipak, sve...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.