VUČIĆ: Neodgovorno ponašanje Prištine, uslediće odgovor

Izvor: Kurir, 29.Okt.2015, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Neodgovorno ponašanje Prištine, uslediće odgovor

Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram, rekao je Vučić.

MOSKVA - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija u narednim danima dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji će se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pre svega ticati Evropske unije.

"Mi moramo da imamo ozbiljan i odgovoran odgovor i on će uslediti u danima koji su pred nama, a koji se tiče pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama. Videćemo, da ne prejudiciram", rekao je Vučić za RTS iz Moskve.

Upitan da prokomentariše to što Brisel za sad ćuti tim povodom, Vučić je odgovorio da to "veoma snažno i dovoljno govori za sebe". On je dodao da je odluka Prištine teška i loša vest i u najmanju ruku krajnje neodgovorno ponašanje.

"Neko bi rekao da od Prištine uvek to možete da ocekujete, a mislim da je neočekivana vest jer je reč o veoma neodgovornom ponašanju. To je najblaže što sam mogao da kažem, a da ne dajem više nikakve ocene", rekao je Vučić.

On je naveo da se o Briselskom sporazumu mesecima pregovaralo, da su ti pregovori bili mučni, teški i puni kompromisa, te da je na sporazum stavljen potpis koji se sad ne poštuje.

"Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znaci, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića. Njima njihovi potpisi ne znače ništa, a to su uradili dan pošto su dobili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU", rekao je Vučić.

Kocijančić: Sporazum se mora poštovati

BRSIEL - Maja Kocijančič, portparolka visoke izaslanice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednsot Federike Mogerini, izjavila je večeras da obe strane u dijalogu o noramlizaciji odnosa Beograda i Prištine moraju da primene ono što je dogovoreno.

"Sve što je dogovoreno u kontekstu dijaloga treba primeniti bez obzira na unutrašnje procedure koje ne želimo da komentarišemo", poručila je Kocijančič u odgovoru na pitanje o reakciji Brisela na odluku Prištine o odlaganju dogovora o Zajednici srpskih opština. Priština je odložila dogovor o formiranju ZSO dok tamošnji Ustavni sud ne oceni ustavnost tog dogovora.

Autor: Agencija TANJUG

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.