VESIĆ: SRBIJA NAČINILA POMAK U RECIKLAŽI OTPADA

Izvor: Kurir, 10.Apr.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESIĆ: SRBIJA NAČINILA POMAK U RECIKLAŽI OTPADA

BEOGRAD- U Srbiji su načinjeni pomaci u reciklažnoj industriji, ali je neophodno bolje organizovati sakupljačku mrežu i do 2019. dostići standarde Evropske unije u kojoj se prerađuje 80 odsto svih vrsta otpada.

Pomoćnik ministra životne sredine, rudarsta i prostornog planiranja Aleksandar Vesić kazao je da je u Srbiji doneta Strategija upravljanja otpadom za period od 2010. do 2019.

- Posle godinu dana primene Strategije možemo biti zadovoljni, jer su postignuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << značajni pomaci kada je u pitanju nivo reciklaže. Kod ambalažnog otpada je pređena granica od pet odsto i sada iznosi osam odsto ispunjenja nacionalnog cilja i sasvim je izvesno da će ove godine preći 10 odsto i da će biti ispunjeni svi ciljevi, kazao je Vesić .

Pomoćnik ministra je, međutimk, upozorio da će se teškoće javiti kad bude trebalo da se ostvari cilj da se 20 odsto takvog otpada reciklira.

- Dobro smo proučili ono što se dešavalo u zemljama u okruženju vezano za ukupne količine otpada koji se reciklira u Srbiji, ne samo kada se radi o komunalnom, već i otpadnim gumama, akumulatorima i sve vrste posebnih tokova otpada, jer mi sada recikliramo 12 ili 13 odsto tog otpada, kazao je on.

Prema Vesiću, u recirklažnoj industriji su otvorena i mnoga radna mesta, a prema najavama resornog ministra Olivera Dulić u narednim godinama 10.000 ljudi biće zaposleno u toj oblasti koja i u vreme krize beleži napredak.

Vesić je izneo da su četiri firme registrovane za preradu elektronskog i električnog otpada, ali da je su se javili i problemi.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Vesić: Srbija napravili pomak u otpadnoj reciklaži

Izvor: Glas javnosti, 11.Apr.2011, 07:02

BEOGRAD- U Srbiji su načinjeni pomaci u reciklažnoj industriji, ali je neophodno bolje organizovati sakupljačku mrežu i do 2019. dostići standarde Evropske unije u kojoj se prerađuje 80 odsto svih vrsta otpada...Pomoćnik ministra životne sredine, rudarsta i prostornog planiranja Aleksandar Vesić...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.