Izvor: B92, 13.Okt.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticaj nasilja na kandidaturu za EU

Ostin -- Nasilje srpskih huligana moglo bi da se odrazi na stav holandskog parlamenta o srpskoj kandidaturi za EU, ocenila je danas američka agencija Stratfor.

"Međunarodni karakter nasilja bez sumnje će odjeknuti u EU, koja je izrazila spremnost da uskoro nagradi Srbiju dodeljivanjem statusa kandidata", ocenjuje Stratfor.

U analizi se dodaje da bi moglo biti dovedeno u pitanje i putovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpskih državljana bez viza u EU.

Nasilje u Đenovi, ocenjuje Stratfor, "moglo bi negativno da se odrazi na mogućnost da Srbi putuju u EU bez viza, što je EU nedavno omogućila Srbiji kakao bi nagradila proevropsku vladu".

Agencija podseća da odluka o evropskoj kandidaturi prevenstveno zavisi od spremnosti Holandije da podrži Srbiju, uz opasku da se ta članica EU tradicionalno teško odlučuje da podrži proevropski put Srbije.

U analizi agencije navodi se da nije slučajno što su se neredi na utakmici između Italije i Srbije dogodili samo dva dana posle sukoba huligana sa policijom u Beogradu u vreme održavanja Parade ponosa.

Američka agencija ukazuje da su tokom sukoba na beogradskim ulicama demonstranti pokazali "značajan stepen organizovanosti i organizacionih kapaciteta do sada neviđenih na demonstracijama u Beogradu", gradu koji inače ima dugu tradiciju održavanja sličnih protesta u poslednje dve decenije.

"Ključno je razumeti tačnu vezu između ponašanja Ultrasa u Đenovi i neofašističkih grupa, koji se uglavnom okrivljuju za dešavanja od 10. oktobra, uključujući nacionalističku grupu Obraz", navodi Stratfor.

Dodaje se da između Obraza i huligana postoje snažne veze, što se moglo videti i po tome da su oni zajedno učestvovali na istoj strani u obračunima sa policijom tokom Parade ponosa.

"Nasilje srpskih huligana u Italiji kao da ukazuje da se organizacioni kapacitet ovih grupa pruža izvan Srbije. Srpski huligani došli su u Đenovu pripremljeni, noseći klešta kojima su sekli zaštitnu ogradu na stadionu, napadajući prethodno autobus sa fudbalerima koji je verovatno imao policijsku pratnju", navodi se u analizi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stratfor: Neredi huligana mogu da utiču na stav Holandije o kandidaturi Srbije

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Nasilje u Đenovi, ocenjuje Stratfor, "moglo bi negativno da se odrazi na mogućnost da Srbi putuju u EU bez viza, što je EU nedavno omogućila Srbiji kakao bi nagradila proevropsku vladu". Agencija podseća da odluka o evropskoj kandidaturi prevenstveno zavisi od spremnosti Holandije da podrži Srbiju,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.