Usvojena rezolucija o Srbiji

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija o Srbiji

STRAZBUR – Evropski parlament usvojio je na današnjoj sednici izveštaj i predlog rezolucije Jelka Kacina u kome je pohvaljena posvećenost Srbije procesu evropskih integracija sa 528 glasova za, 43 protiv, dok je 51 poslanik bio uzdržan.

Predlog Jelka Kacina za rezoluciju o Srbiji usaglašen je prošle godine na Komitetu EP za spoljne poslove, a poslanici EP su tokom sinoćnje rasprave o napretku Srbije u evropskim integracijama odali priznanje beogradskim vlastima na naporima za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << normalizaciju odnosa sa Prištinom i odlučnom sprovođenju unutrašnjih reformi.

Debatu je otvorio ministar spoljnih poslova Grčke Dimitris Kurkalis, čija zemlja trenutno predsedava EU, a tokom najvećeg dela - gotovo dvosatne diskusije, prevladali su pozitivni tonovi.

„Pozdravljamo početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom”, rekao je Kurkalis. On je podsetio da je Grčka oduvek podržavala proces širenja EU i pohvalio napredak u dijalogu Beograd-Priština, ocenivši da je on „doveo do rezultata koji su donedavno bili nezamislivi”.

Treba odlučno nastaviti rad na primeni sporazuma, a Grčka je spremna da pomogne u savladavanju budućih izazova na ovom putu, dodao je grčki ministar.

Evropski komesar za proširenje Štefan File je podsetio da se bliži stogodišnjica Prvog svetskog rata, koji je Balkanu doneo „nesrećnu asocijaciju na sukobe i nasilje”.

„Danas Balkan asocira na dijalog, razvoj dobrosusedskih odnosa i ekonomski oporavak”, rekao je File i dodao da je ovo pravi trenutak za raspravu o Srbiji, jer će ona već sledeće nedelje međuvladinom konferencijom u Briselu otvoriti pregovore o pridruživanju EU.

On je istakao da je napredak u dijalogu Beograda sa Prištinom dokaz da je EU u stanju da inspiriše i doprinese pomirenju u regionu.

Tokom debate, u kojoj je učestvovalo više desetina poslanika, gotovo svi su izrazili podršku reformama u Srbiji i Briselskom sporazumu.

To je, pre svih, učinio izvestilac za Srbiju Jelko Kacin, čiji je godišnji izveštaj o napretku u evropskim integracijama povod za sinoćnu raspravu na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Kacin je istakao da Srbija ima velike, a potcenjene ljudske i privredne potencijale, koje treba konačno iskoristiti nakon dugogodišnje izolacije i autističnog pristupa ozbiljnim izazovima, a posebno je pohvalio Beograd zbog konstruktivnog pristupa dijalogu sa Prištinom.

„Srbija je prestala da zauzima neprijateljski stav o kosovskom pitanju otkad je premijer Ivica Dačić pružio ruku kosovskom premijeru Hašimu Tačiju”, rekao je Kacin, uz napomenu da su prvi koraci ujedno i najteži.

Izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je izrazila žaljenje zbog poništenja izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice i dodala da se nada da to neće prouzrokovati zastoj u primeni Briselskog sporazuma. Holandska poslanica iz redova Zelenih Marje Kornelsen pozvala je Srbiju da „obema rukama zgrabi šansu koja joj se pruža i nastavi sa sistemskim reformama, kao i da nastavi rad na postizanju ravnopravnosti žena i poštovanju prava manjina.

Nemački poslanik Elmer Brok je podsetio da je EU pre deset godina obećala Zapadnom Balkanu evropsku perspektivu. „Sada treba da ispunimo obećanje”, rekao je on.

Edvard Kukan iz grupe poslanika „Prijatelji Srbije” je napredak koji je Srbija učinila prošle godine nazvao zadivljujućim i izrazio uverenje da će Srbija ne samo uspešno početi, nego i završiti pregovore o pridruživanju.

Među retkim disonantnim tonovima bila je hrvatska poslanica sa krajnje desnice Ruža Tomašić koja je ocenila da Srbija nije raskrstila sa mračnom prošlošću i da nije promenila agresivnu politiku iz devedesetih.

„Tu zemlju vodi četnički vojvoda, a u toku je proces rehabilitacije Draže Mihajlovića”, rekla je ona.

Nekoliko mađarskih poslanika je vlastima u Beogradu uputilo kritike na račun položaja Mađara u Vojvodini, a nemački poslanik Bernt Posel je rekao da je „tretman Albanaca na jugu Srbije zastrašujući”.

„Policija upada u škole, pretresa đake i pleni udžbenike”, tvrdi on.

Komesar File se ukratko osvrnuo na govor Ruže Tommašić, rekavši da je u protekle četiri godine radio upravo na tome da se ružni događaji iz prošlost prevaziđu, počinioci ratnih zločina kazne i da se osnovna prava svih poštuju.

Kurkalas je u završnom govoru takođe zahvalio poslanicima i istakao da će Savet EU, kojem Grčka predsedava tokom prve polovine ove godine, ispuniti solunsko obećanje.

U predlogu rezolucije o Srbiji, koji je Kacin pripremio u ime parlamentarnog Odbora za spoljne poslove, a koji je danas usvojen, Vlada Srbije je pohvaljena zbog posvećenosti procesu evropskih integracija i ohrabrena da nastavi sprovođenje reformi, prvenstveno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, javne uprave, zaštite prava manjina i osetljivih grupa, slobode medija.

U dokumentu je izraženo zadovoljstvo zbog Briselskog sporazuma i upućen je poziv vlastima u Beogradu i Prištini da zadrže konstruktivan pristup i nastave sa sprovođenjem svih postignutih dogovora.  

Tanjug

objavljeno: 16.01.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP usvojio rezoluciju o napretku Srbije

Izvor: Telegraf.rs, 16.Jan.2014

Poslanici Evropskog parlamenta su odali priznanje beogradskim vlastima na naporima za normalizaciju odnosa sa Prištinom i odlučnom sprovođenju unutrašnjih reformi

Nastavak na Telegraf.rs...

Usvojena rezolucija o Srbiji

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jan.2014

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je na današnjoj sjednici izvještaj Jelka Kacina o napretku Srbije u evropskim integracijama sa 528 glasova za, 43 protiv, dok je 51 poslanik bio uzdržan.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.