Usvajanje sankcija protiv Rusije tokom nedelje

Izvor: B92, 22.Feb.2021, 20:08

"Usvajanje sankcija protiv Rusije tokom nedelje"

Ministri spoljnih poslova EU dogovorili su se da uvedu restriktivne mere protiv odgovornih za hapšenje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da će on predstaviti konkretan predlog sankcija za koji očekuje da će biti usvojen na ministarskom nivou u roku od nedelju dana.

”Ove sankcije će po prvi put označiti i korišćenje EU režima o ljudskim paravima”, poručio je Borelj.

Nakon sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta EU, Borelj je preneo zajedničku ocenu šefova diplomatija EU da ”Rusija ide ka autoritarnoj državi i da se sve više udavalja od Evrope”.

”Ministri su jedinstveno ocenili da su poslednji potezi i odgovori Rusije jasan signal nezaintersovanosti za saradnju i traženje konfrontacije sa EU”, kaže Borelj.

Šefovi diplomatije 27 zemalja EU dogovorili su se da se u odnosima sa Rusijom EU rukovodi principima odgovora na prekršaje međunarodnog prava i ljudskih prava, odupiranjem na pritiske koji dolaze iz Moskve, uključujući i dezinformacije i sajbernapade, ali i angažmanom kada je reč o pitanjima gde postoji EU interes.

”Dogovorili smo se i da podržimo one koje se zalažu za politčke i društvene slobode u Rusiji, kao i da se nađe način da se izbegne trajni sukob sa našim susedom”, zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU: Nameravamo da primenimo novi režim sankcija protiv Rusije zbog kršenja ljudskih prava

Izvor: Vostok.rs, 22.Feb.2021

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je saopštio kada će Brisel pripremiti nove sankcije protiv Rusije zbog situacije oko Alekseja Navaljnog. "Što se tiče situacije sa Navaljnim, postigli smo politički dogovor o uvođenju restriktivnih mera protiv onih koji su...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.