Usvajanje reformskog programa ključ za BiH

Izvor: Akter, 28.Jul.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje reformskog programa ključ za BiH

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili su danas da je usvajanje reformskog programa u BiH "ključni korak napred za putu zemlje ka integracijama u EU"

Mogerini i Han su naveli da su "vlasti u BiH, u dogovoru s Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, dogovorili konkretan niz reformi koje su identifikovane kao hitan prioritet".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
"Reforme se odnose na rešavanje zabrinutosti građana BiH i njihove zahteve za radna mjesta i bolju perspektivu. Očekujemo da će vlasti u BiH u potpunosti sprovesti program reformi bez odlaganja. U tom smislu, usvajanje zakona o radu će biti važan prvi korak", navodi se u zajedničkom saopštenju dvoje visokih evropskih zvaničnika.

Oni dodaju će napredak u sprovođenju reformskog programa biti potreban i za prijavu za članstvo BiH u EU, kao i da je EU spremna da i dalje BiH podržava savetodavno i finansijski kako bi zemlja napredovala na evropskom putu.

Reformska agenda je dokument kojim su se vlasti u BiH obavezale na mere fiskalne konsolidacije, podsticanje privredne aktivnosti i privlačenje stranih investicija.

Taj dokument prvenstveno predstavlja opredeljenje vlasti u BiH za nastavak finansijskog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, Svetskom bankom i Evropskom komisijom - aranžmana koji je nedavno prekinut, pošto je MMF odbio da uplati tranšu kredita jer entitetske vlade nisu ispunile uslove zaduživanja.

Reformska agenda podrazumeva reformu socijalnih davanja i Zakona o radu, predviđa mere štednje u javnom sektoru smanjenja broja zaposlenih i plata u administraciji. Također, planirana je privatizacija i restrukturiranje javnih preduzeća.

Mere podrazumijevaju i izradu boljih zakona i praksi za zaštitu investitora, kao i sprovođenje novog zakona o carinskoj politici kojim bi trebale biti olakšane trgovinske procedure.

U agendi se podvlači značaj borbe protiv partijskog funkcioniranja javnog sektora i korupcije te potreba za efikasnijim radom poreznih uprava radi smanjenja sive ekonomije u BiH.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bilt: BiH sad ulazi u reforme koje smo tražili posle rata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015

Nekadašnji premijer Švedske i prvi Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Karl Bilt ocenio je da BiH sada počinje neke ekonomske reforme, koje je međunarodna zajednica zagovarala odmah po okončanju rata, završenog pre skoro 20 godina..."Bosna sada počinje neke ekonomske reforme, koje smo zagovarali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.