Usvajanje reformske agende ubrzaće put ka EU

Izvor: Cafe.ba, 09.Jun.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvajanje reformske agende ubrzaće put ka EU

SARAJEVO - Generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju u Ministarstvu inostranih poslova Švedske Sesilija Bjorner pozvala je političke lidere u BiH da ubrzano donesu odluku i započnu provođenje reformske agende, jer će to za BiH biti značajan korak naprijed.

"Ispunjavanje uslova iz reformske agende predstavljaće jednu platformu kojom će BiH dobiti dodatni kredibilitet od EU", rekla je Bjornerova na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << da BiH zaslužuje da postane član EU i da zemlja krene naprijed, a stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ocijenila je kao dobar korak naprijed.

Bjornerova je podsjetila da je Švedska nedavno usvojila novu strategiju razvojne saradnje za područje zapadnog Balkana, koja uključuje i BiH, pod nazivom "Formula za sutra", koja će se primjenjivati do 2020. godine.

"Opredijeljeni smo da budemo čvrst partner BiH i imamo obiman program razvojne saradnje sa vašom zemljom. Ovo je iskazano kroz saradnju koja traje dugo godina i opredjeljenje da budemo dobar partner BiH kada je riječ o evropskim integracijama", navela je Bjornerova.

Prema njenim riječima, Švedska želi da pomogne BiH na putu ka EU, zbog čega je izdvojila oko 930 miliona KM kao podršku institucijama i ekonomskom razvoju zemlje.

"Sada imamo novu strategiju koja će se primjenjivati u periodu od sedam godina, što znači da ostajemo i dalje prisutni. Švedska će biti održiv partner BiH sa budžetom kroz razvojnu saradnju koji će ove godine iznositi oko 15 miliona evra, a koji će pratiti program IPA dva", rekla je Bjornerova.

Ona je precizirala da će Švedska biti aktivna u oblastima ekonomskog razvoja i podrške unapređenju trgovinske razmjene, institucionalnom jačanju demokratije i vladavine zakona, te podrške razvoju ekološki održive zajednice.

"Naša saradnja se ne bazira samo na evropske integracije i finansijsku pomoć, nju učvršćuje i 80.000 ljudi porijeklom iz BiH koji žive u Švedskoj i koji doprinose jačanju veza dvije zemlje", navela je Bjornerova.

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.