Izvor: Danas, 25.Sep.2014, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro zakoni za reformu lokalne samouprave

Beograd - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je juče da će uskoro biti donete izmene zakona koje će gradovima i opštinama u Srbiji omogućiti da učestvuju u procesu evropskih integracija. Ona je na skupu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o uspostavljanju lokalnih kancelarija i službenika za EU pitanja, dodala da će te izmene doprineti i profesionalizaciji lokalne samouprave.

- Do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nije bilo moguće u sistematizaciji izdvojiti osobe zadužene za EU, i to je jedan od propusta koji će tim zakonskim izmenama biti otklonjen, objasnila je Udovički i dodala da će biti regulisan i niz elemenata funkcionisanja mesnih zajednica. Ministarka je najavila i da će se uskoro pred Vladom naći zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji će omogućiti uvođenje službeničkog karijernog sistema zasnovanog na načelima depolitizacije i profesionalizacije.

Takođe, dodala je, uskoro će biti donet detaljni akcioni plan za reformu javne uprave, pošto je u toku izrada za period 2014-2016. To će, prema njenim rečima, verovatno biti izmenjeno kako bi se plan odnosio na period od 2015. do 2017. godine. Udovički je istakla da je dobra uprava, kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, od ključnog značaja za efikasnost države, pa i za primenu evropskog propisa.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da Srbija može da do 2018. usaglasi zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i da do 2020. bude spremna za članstvo. Prema njenim rečima, potrebno je da se lokalna samouprava bolje pripremi za sprovođenje velikih infrastrukturnih projekata, pošto se pokazalo da gradovi i opštine najčešće nisu spremne da odgovore na sve zahteve koji proizlaze iz korišćenja EU fondova za projekte.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport podsetio je da se više od 70 odsto propisa i standarda EU sprovodi na lokalnom nivou, što pokazuje koliko su opštine značajne Uniji. Po njegovom mišljenju, dobra uprava podrazumeva pružanje usluga građanima i biznisu i, kako je pokazalo iskustvo mnogih evropskih zemalja, u sprezi sa pravnom sigurnošću predstavlja preduslov za ekonomski razvoj.

Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju EU, izjavila je da je lokalne samouprave neophodno odmah uključiti u pregovore. Mišćevićeva je najavila da će uskoro biti održan sastanak s predstavnicima lokalnih vlasti na kojem će se predstaviti uloga gradova i opština u pridruživanju EU, te utvrditi njihove potrebe za jačanje svojih kapaciteta.

Inače, SKGO je pokrenuo inicijativu za uvođenje službenika ili kancelarija za EU poslove u lokalnim samoupravama, koji ne podrazumeva zapošljavanje novih ljudi.

Švedska uz Srbiju

Ambasador Švedske u Beogradu Kristofer Asp izjavio je juče da je njegova zemlja drugi najznačajniji bilateralni donator Srbije. Kako je naveo, Švedska je donela odluku da nastavi da pomaže Srbiji za pristupanje EU do 2020, ali da će nastaviti i kasnije ako to bude potrebno. "Lično mislim da pregovori neće trajati toliko dugo i 2020. je datum koji i meni prolazi kroz glavu", istakao je Asp.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.