Uskoro stroža kontrola kvaliteta goriva

Izvor: S media, 03.Maj.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro stroža kontrola kvaliteta goriva

Promet naftnih derivata lošeg kvaliteta u Evropskoj uniji strogo je zabranjen, pa su kontrole stalne. Metode, kontrole kvaliteta, monitoring i markiranje uskoro će se konačno primeniti i u Srbiji.

To znači da će se svaka pumpa kontrolisati najmanje jednom godišnje, čime će se odmah utvrditi da li je derivat mešan sa još nečim.

Prljave igre naftaša

Greške koje klijent >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne prašta

Pet razloga zašto ne bi trebalo da imate auto!

Slaviša Petković iz Tržišne inspekcije kaže da je monitorig stalna kontrola na mestu gde je gorivo dostupno potrošačima. "U odnosu na promet derivata koji se godišnje ostvari u Srbiji znači treba otprilike oko 3.000 kontrola, kvaliteta što na maloprodajnim objektima, u veletrgovinama, kod uvoznika i proizvođača", naveo je Petković.

Kontrola kvaliteta markerima znači da će gorivo biti obeleženo akciznom markicom. Inspektori dobijaju detektore koji na terenu veoma brzo utvrđuju da li je derivat mešan sa nečim drugim.

"Markiranje je nano tehnologija, faktički postupak ubacivanja posebnih hemiskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva ali dokazuju da je to gorivo iz legalnog prometa", naveo je Petković za RTS.

To će sprečiti šverc derivata, posebno preko Dunava. Prošle godine je i milion litara goriva lošeg kvaliteta vraćeno iz uvoza. Međutim, velika količina ode u promet. Najčešće se dizel i evrodizel mešaju sa lož - uljem koje je znatno jeftinije.

foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.