Izvor: Danas, 23.Jan.2016, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urađene analize svih rečnih slivova u Beogradu

Grad neprestano jača svoje kapacitete, kako ljudske i kadrovske tako i infrastrukturne i informacione kako bi na vreme predvideo katastrofe, ali i reagovao na njih i smanjio moguće posledice po živote ljudi i njihovu imovinu. Zato je obuka štabova za vanredne situacije važna i namenjena je predstavnicima svih javnih preduzeća i članovima Štaba, da bi koordinisano reagovali ako zatreba– istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na juče otvorenoj obuci štabova u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << EU mehanizmom civilne zaštite. Skup se uz podršku UNDP-a i Vlade Japana održava 22. i 25. januara u Beogradu, a organizator je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije.

On je dodao da se Beograd mnogo puta suočavao sa velikim brojem vanrednih situacija, te da je tu pokazao da prednjači u kapacitetima za reakciju na njih, bez obzira na to da li su ih izazvali priroda ili ljudske aktivnosti.

Povodom majskih poplava 2014, mali je istakao da je završena Studija akustičnosti, koja je osnova za postavljanje novih sirena na teritoriji čitavog Beograda.

- Za početak ovaj posao će biti realizovan u Obrenovcu. Urađena je i analiza za definisanje plana spasavanja i zaštite na teritoriji Beograda, koji treba da bude usvojen do kraja godine. Beograd će biti prva lokalna samouprava koja će imati sva dokumenta neophodna za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama. Time doprinosimo boljoj i većoj sigurnosti građana, ali i dajemo primer ostalim lokalnim samoupravama u zemlji – naglasio je Mali.

On je dodao da je grad zajedno sa „Srbijavodama” i „Beogradvodama” uradio analizu svih slivova reka u Beogradu, a obnovljeni su i ojačani svi bedemi i nasipi. Sa Vladom se radi na dugoročnim planovima kako bi se i korita svih reka očistila.

– Iskustva koja smo stekli nakon majskih poplava primenjujemo i sada je grad mnogo sigurniji i bezbedniji nego pre dve godine. Ovakvi treninzi omogućavaju da i kadrovski ojačamo i da sinhronizovano i operativno reagujemo ukoliko dođe do nepogoda – kazao je Mali i dodao da će obuku proći i članovi opštinskih štabova.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.