Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara?

Izvor: B92, 31.Mar.2017, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje iz Brisela: Britanci ostaju bez Gibraltara?

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije.

"Posle Bregzita, nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se primeni bez saglasnosti Španije", rekao je Tusk predstavljajući nacrt projekta o smernicama tokom procedure istupanja Velike Britanije iz EU.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Portparol španske vlade Injigo Mendes de Vigo izrazio je zadovoljstvom tom odlukom.

Šef uprave Gibraltara Fabijan Pikardo izjavio je nedavno da će se tokom pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU00000 suprotstaviti svakom pokušaju Španije da stekne veću kontrolu nad tom malom ali strateški važnom britanskom teritorijom i vojnom bazom.

Velika Britanija kontroliše Gibraltar tri veka i odbija zahteve Španije za podelu vlasti nad tom teritorijom, što dovodi do tenzija u odnosima između te dve zemlje.

Gibraltar ima 32.000 stanovnika, od kojih je 96 odsto na prošlogodišnjem referendumu o Bregzitu glasalo za ostanak Velike Britanije u EU.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Britaniji 1713. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanci ostaju bez Gibraltara?

Izvor: Radio 021, 31.Mar.2017

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije..."Posle Bregzita, nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se primeni bez saglasnosti Španije", rekao je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.