Ukrajina upozorava na novu ofanzivu

Izvor: VOA, 04.Jun.2015, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina upozorava na novu ofanzivu

Evropska unija saopštila je da obnovljeni sukobi na istoku Ukrajine predstavljaju najozbiljnije kršenje primirja, koje su zaraćene strane dogovorile u februaru.

Portparol visoke predstavnice EU Maja Kocijančić rekla je novinarima u Briselu da nove borbe verovatno vode ka novoj >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << spirali nasilja i ljudskim patnjama. Kocijančić je pozvala obe strane da poštuju sporazum iz Minska, čija implementacija uslovljava ublažavanje ili pooštravanje sankcija protiv Rusije.

Zaraćene strane međusobno se optužuju za jučerašnje nasilje koje je, prema navodima ukrajinskih zvaničnika, izbilo blizu Donjecka kada je oko hiljadu proruskih pobunjenika, uz podršku artiljerije i tenkova, izvelo napad zapadno od grada. Pobunjenici tvrde da je poginulo 15 civila i boraca, dok vlasti u Kijevu navode da su najmanje tri vojnika poginula, a 30 povređeno u gradu Marinka.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u  današnjem obraćanju parlamentu rekao da je devet hiljada ruskih vojnika stacionirano u pobunjeničkim područjima u istočnoj Ukrajini i upozorio da zemlja mora biti na oprezu zbog velikog napada. Porošenko je istakao da postoji “kolosalna” prijetnja novih velikih napada.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je Rusiju da je podstakla nove sukobe, navodeći da je Moskva naredila ekstremistima da započnu vojne operacije blizu Donjecka, oko 50 kilometara od ruske granice

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.