Ukrajina-Poljska: prozor sa pogledom na ludnicu

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2013, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina-Poljska: prozor sa pogledom na ludnicu

13.12.2013. -

Ja imam istorijske porodične razloge da se prema Ukrajini odnosim prilično hladno. Borim se sa sobom, kako bi odnos bio objektivan, ali to nije lako. Ja ne znam da li vidim više od mojih zemljaka, ali, sigurno, vidim drugačije. I, do đavola, ja ništa ne razumem o ovoj realnosti.

U petak sam se vratio iz zapadne Ukrajine. Tamo predajem studentima. Naravno, da smo razgovarali o stremljenju zemlje u Evropsku uniju. Zašto oni hoće u EU? – bezvizni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << režim. Svi su o tome govorili. I to je jak argument. Kakva su njihova ekonomska očekivanja? – veće plate. Oni su s nepoverenjem slušali moja objašnjenja, da im EU neće povećati plate. A, kakva su njihova očekivanja u oblasti infrastrukture? – popraviti puteve. Oni nisu mogli da prihvate argument da mogu to i sami da urade. I, na kraju, kakva su njihova politička očekivanja? – ostavka Janukoviča! A, ko će da ga zameni – grupa nije mogla da odluči (za vreme diskusije su otpale kandidature Kučme, Juščenka i čak Timošenko). Niko od mojih studenata se nije složio sa tim da se bilo šta, posle stupanja u EU, plaća skuplje, uključujući benzin i gas. Za pola sata je evrocentrizam mladih ljudi iz zapadne Ukrajine malo opao, mada su zadržali pozicije – zbog viza. Bilo je interesantno čuti argumente odgovora na pitanje: zašto treba da se zameni Janukovič? – zato što on neće u EU.

Ispada, kad bi EU ukinula vize Ukrajincima, predsednik Janukovič bi mogao ostati na svom mestu. Za njih je bilo neprijatno iznenađenje da Francuzi i Nemci ne žele da vide Ukrajinu u EU. A, još veće to, da EU može ukinuti vize i bez pridruživanja Evropskoj uniji – tako, kako je urađeno sa mnogim zemljama koje nisu članice EU. Ako se vodimo ovom logikom, onda su Poljaci od 1989. godine trebali da smenjuju sve vlade, jer im i sada trebaju vize u SAD.

U Poljskoj je još više zbunjujući odnos prema članstvu Ukrajine u EU. Koji je naš glavni problem? – Nezaposlenost. Nedavno je taj pokazatelj opet porastao i dostigao 13,3%. I, upravo zbog toga u inostranstvu radi nekoliko miliona Poljaka. Da li će se smanjiti nezaposlenost posle stupanja Ukrajine u EU? – Naravno, da neće! Porašće! Da li će se popraviti situacija naših zemljaka na evropskom tržištu rada? Naravno, da neće! Samo će se pogoršati: biće teže naći posao, a plate će se smanjiti. Da li će Poljska izgubiti svoju poziciju glavnog primaoca pomoći EU? Naravno! Jer, biće više ruku sposobnih za rad.

I zašto onda hoćemo da Ukrajina uđe u EU? – Da bi je iščupali iz „šapa Rusije“. Ali, zašto, to nije u našem interesu? Samo da se napakosti Rusiji! A, zašto? Ama, zato!

Ja ne razumem to što pričaju poljski političari. Čujem da će ulazak u EU pomoći Ukrajini da stekne demokratiju. Samo minut – kad smo ponudili Ukrajini u Viljnusu da potpiše sporazum o pridruživanju, mi smo je već priznali kao demokratsku zemlju. Šta se desilo, ta demokratija je negde emigrirala? Svi se slažu da s Ukrajinom treba razgovarati. Vrlo siguran u to je i ministar spoljnih poslova poljske vlade, koji javno optužuje Janukoviča i njegovu vladu za korupciju. Kada sam to pročitao, pomislio sam da je on ili drogiran ili pijan. Ali, nije – sve je prošlo bez bilo kakvih posledica po njega; očigledno, da je izneo poziciju vlade. Znači, to je bio diskretan poziv na diskusiju.

Na kijevskom Majdanu je govorio i lider poljske opozicije Jaroslav Kačinski. On je u Poljskoj evroskeptičar, a u Kijevu se preobrazio u evroentuzijastu. Kačinski se radovao kao dete kada je masa oduševljeno reagovala na njegove reči. Na žalost, niko mu nije preveo da su to bili uzvici oduševljenja Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) i Ukrajinske ustaničke armije (UPA) – organizacija koje su odgovorne za genocid više od 100 hiljada Poljaka za vreme drugog svetskog rata. Na žalost, jer samo pre 5 meseci Kačinski je zahtevao da poljski Sejm taj zločin proglasi genocidom.

Jedna od prvih odluka predsednika Viktora Janukoviča („tog korumpiranog antidemokrate“) je bila da se lideru UPA Stepanu Banderi oduzme zvanje Heroja Ukrajine. A, herojem ga je proglasio („proevropski“) prethodnik Janukoviča – Viktor Juščenko. Ne treba zaboraviti da je on postao predsednik zahvaljujući podršci bivšeg predsednika RP Aleksandra Kvasnjevskog. Eto, tako nam se on na evropski način zahvalio. Sam Juščenko je postao predsednik posle Leonida Kučme – političara koji je optuživan za diktaturu i koga je više puta podržavao Aleksandar Kvasnjevski. Verovatno, ne bi trebalo ovu činjenicu povezivati sa tim da je fond Kvasnjevskog finansirao zet Kučme. A, to su bili prilozi od nekoliko miliona dolara. Ali, verovatno, sam uzalud to pomenuo, jer zahvaljujući ministru spoljnih poslova Poljske mi znamo da je baš Janukovič glavni korupcionaš, i niko drugi. Pa, čak ni Julija Timošenko koja se nalazi u zatvoru zbog korupcije.

To što se sada dešava u Poljskoj, u vezi sa diskusijom po povodu Ukrajine, mi liči na osećaj kada pročitate knjigu koja opisuje narkotičke efekte. Kad bih ja, kao poljski patriota, hteo da nešto napakostim Putinu, onda bih morao da gorim od ljubavi prema Juliji Timošenko. Jer, reč je baš o Rusiji i Putinu. Između ostalog, o Rusiji. Poljska državna televizija TVP menja svog dopisnika iz Moskve. Novi dopisnik će postati novinar koji ne zna ruski jezik! Šokantno? – Samo vam se čini. On i ne treba da razume Ruse niti da ih sluša uopšte. Najvažnije je da on o njima govori. Šta? – To, što se od njega očekuje.

Cirpijan Darčevski,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.