Ukidaju roming u regionu

Izvor: 24sata, 12.Sep.2014, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidaju roming u regionu

Građani Srbije plaćaju pet puta više pozive u romingu od korisnika mobilne telefonije u EU, a tri puta je skuplje i slanje SMS poruka. Od iduće godine to bi trebalo da se promeni, makar u regionu.

HVALA - Na sastanku regulatora iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Turske i Albanije, koji je održan u Skoplju, dogovoreno je da građanima tih zemalja budu izjednačene cene telefonskih razgovora u romingu i u domaćem saobraćaju od početka naredne godine.

Resorni >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ministri pet zemalja potpisaće sporazum o izjednačavanju cena rominga i domaćeg saobraćaja u Miločeru 29. septembra.

U odnosu na EU, u Srbiji korisnici mobilnih telefona plaćaju pet puta više roming, 3,3 puta za poruke, a čak 33 puta veća je cena za internet, kaže za "24 sata" ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić. Na pitanje da li očekuje otpor mobilnih operatera, Ljajić odgovara:

- Postoji opasnost, jer na prvi pogled izgleda da su oni u gubitku zbog smanjenja cena, ali sigurno je da će se zbog pojeftinjenja povećati frekvenciju poziva i poslatih poruka.

Milan Janković, direktor Ratela, kaže da je okvirni plan da se u sledeće tri godine cene snize na nivo koji se primenjuje u Evropskoj uniji.

Maksimalne cene rominga u EU

19 centi minut odlaznog poziva (22,42 dinara)

5 centi minut dolaznog poziva (5,9 dinara)

6 centi SMS poruka (7,08 dinara)

20 centi po megabajtu (23,6 dinara po mb)

Cene u Srbiji

oko 100 dinara je minut odlaznog poziva

od 35 do 40 dinara je minut dolaznog poziva

24-25 dinara je cena SMS poruke

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najpre Sporazum, pa konsultacije sa operaterima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2014

Sporazum o ograničavanju cena rominga u regionu, koji će 29. septembra u Budvi potpisati predstavnici Srbije, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Turske predstavlja inicijalnu kapislu za realizaciju ove ideje, nakon čega će uslediti konsultacije sa operaterima o njenoj implementaciji...Ministar trgovine,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.