Izvor: TangoSix.rs, 15.Mar.2016, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje COOPANS postalo član „SESAR Joint Undertaking“ inicijative

Nakon nagrade „Jedinstveno evropsko nebo“ koju je Evropska komisija dodelila članicama COOPANS-a, stiže i vest da je ovo udruženje pet evropskih kontrola letenja, među kojima je i „Hrvatska kontrola zračne plovidbe“ (HKZP), primljeno u članstvo „SESAR Joint Undertaking“ (SJU), saopštila je HKZP.
– SESAR Joint Undertaking (SJU) je javno-privatno partnerstvo koje su 2007. osnovali Europska unija i EUROCONTROL s ciljem upravljanja razvojnom fazom SESAR-a, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << projekta istraživanja i razvoja u području upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba (Single European Sky Air Traffic Management Research and Development) i provedbom Glavnog europskog plana upravljanja zračnim prometom (ATM Master Plan) – navode u HKZP.
Objašnjavaju i da SESAR predstavlja tehnološki deo „Jedinstvenog evropskog neba“. Kako ističu, nakon prve faze istraživanja i razvoja koja traje od 2009. do 2016. godine, Evropska komisija pokrenula je drugu fazu pod imenom „SESAR 2020“ koja će trajati od 2017. do 2021. godine. Time će se produžiti rad SJU-a do 2024.
– Širenje članstva u SJU pokazuje rast opredjeljenja sudionika u europskom upravljanju zračnim prometom ka konceptu modernizacije. U narednim tjednima predstavnici novih članova pristupit će ugovoru o članstvu i završiti proces pristupanja koji je započeo u srpnju (jul) 2014. Ukupno 19 članova izabrano je kako bi sudjelovali u programu SESAR 2020.
Dosadašnjim članovima SJU-a, poput Airbusa, Thalesa, Frequentisa, potom pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i Italije, i drugih, pridružilo se pet novih članova, a među njima i COOPANS, u kojem je i HKZP – rečeno je u hrvatskoj kontroli letenja.
Saopšteno je i da će se u SESAR-u 2020 raditi na boljoj integraciji aerodroma u upravljanju i razvoju dodatnih usluga u vazdušnom saobraćaju, kao i upravljanju celom evropskom mrežom i omogućavanju potrebne infrastrukture.
Sufinansiranje programa u visini od 580 miliona evra obezbediće Evropska unija u okviru svog programa za istraživanja i inovacije „Obzor 2020“.
– Zahvaljujući SESAR-u razvijamo i uvodimo najmoderije postupke i tehnologije za europsko i globalno zrakoplovstvo. Svima je poznato da je vrhunski sustav za upravljanje zračnim prometom ključan za postizanje Jedinstvenog europskog neba i SESAR-ovi projekti su ključni za postizanje tog cilja. Siguran sam da će s novim partnerima SESAR 2020 imati bolje rezultate i voditi naprijed naš ambiciozni program – rekao je Henrik Hololei, generalni direktor Opšte uprave za mobilnost i promet Evropske komisije i predsedavajući Odbora SJU-a, saopštila je HKZP.
Navodi i da bi rezultati ovog programa istraživanja i razvoja trebalo da pokrenu nove industrijske aktivnosti.
– Članstvo u SESAR JU i sudjelovanje u programu SESAR 2020 jedan je od ključnih elemenata naše suradnje s COOPANS partnerima, kao i jedna od strateških odrednica poslovanja u cilju aktivnog sudjelovanja HKZP-a u međunarodnim procesima i razvoju novih tehnologija.
COOPANS je u Europskoj uniji prepoznat kao najbolji primjer suradnje pružatelja usluga u zračnoj plovidbi, koja vodi prema realizaciji ciljeva inicijative Jedinstveno europsko nebo. Članice COOPANS-a već danas surađuju na nekoliko područja, a zajedničkim radom u SESAR-u 2020 dugoročno dodatno jačaju svoju suradnju – istakao je Dragan Bilać, direktor HKZP.
The post Udruženje COOPANS postalo član „SESAR Joint Undertaking“ inicijative appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.