Učesnici samita za nastavak proširenja EU

Izvor: Blic, 09.Jul.2011, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učesnici samita za nastavak proširenja EU

ZAGREB - Dvodnevni "Kroacija samit" u Dubrovniku, u čijem radu nisu učestvovali predstavnici Srbije, završen je danas ocenom da evropska perspektiva zemalja jugoistočne Evrope ostaje otvorena i da će proces proširenja Evropske unije biti nastavljen.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je na završnoj konferenciji za medije ocenila samit uspešnim, ističući da o tome svedoči i prisustvo šest evropskih premijera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više vicepremijera, šefova diplomatija i zvaničnika EU i SAD.

"Hrvatska će nastaviti da pomaže svim zemljama jugoistočne Evrope na njihovom putu prema EU", ponovila je Kosorova stav koji je više puta izrekla na samitu.

"Hrvatski uspeh je podstrek zemljama jugoistočne Evrope i ohrabruje ih u nastojanju da postignu naredni stepen u približavanju evropskim integracijama", izjavio je hrvatski šef diplomatije Gordan Jandroković.

Da bi se izbegli problemi u približavanju zemalja regije, kao i zamor zemalja članica, potrebno je da sve zemlje ispnjavaju svoje obaveze, rekao je Jandroković, ističući da je to jedini način da se ostvari naredni krug proširenja EU.

Otvorenost Evropske unije za primanje novih članica iz jugoistočne Evrope je važno jemstvo pozitivnog ishoda tranzicije u regionu, zaključili su učesnici rasprave o proširenju EU, održane u okviru samita u Dubrovniku.

Oni su se složili da je pregovarački proces zahtevan i da podrazumeva sveobuhvatna i temeljna prilagođavanja i reforme, ali je i najbrži i najefikasniji način da se zemlje regiona transformišu u države zasnovane na vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, slobodnog tržišta i preduzetništva.

Uz hrvatski državni vrh, na samitu su učestvovali premijeri Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske - Borut Pahor, Nikola Gruevski, Igor Lukšić i Bojko Borisov, došao je i Hašim Tači, kao predsednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin, američki državni podsekretar za politička pitanja Vilijem Berns i više zvaničnika EU.

Šesti po redu "Kroacija samit", kojem su prisustvovali šefovi vlada zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici Evropske unije, otvoren je juče u Dubrovniku bez prisustva predstavnika Srbije.

Zvaničnici Beograda su bili pozvani ali nisu došli na samit jer je predsednik vlade u Prištini Hašim Tači najavljen kao premijer Kosova.

Iz istog razloga, Srbija ni prošle godine nije prisustvovala ovom skupu. Glavne teme dvodnenog skupa, kojem ne prisustvuju ni predstavnici BiH, bile su perspektiva regiona i širenje Evropske unije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.