Učešće Srbije u mehanizmu civilne zaštite EU veliki korak

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Apr.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učešće Srbije u mehanizmu civilne zaštite EU veliki korak

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, na sastanku sa evropskim komesarom Hristosom Stilijanidesom, ocenila da potpisivanje Sporazuma o učešću Srbije u mehanizmima civilne zaštite EU predstavlja veliki korak za našu državu u ovoj oblasti i dovodi je korak bliže porodici evropskih naroda omogućavajući i Srbiji da da svoj doprinos u vanrednim situacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Joksimović je zahvalila komesaru za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Stilijanidesu i bivšoj komesarki Kristalini Georgiev na brzom aktiviranju mehanizama za civilnu zaštitu, tokom poplava koje su u maju prošle godine pogodile Srbiju.

Komesar je istakao da je važno unaprediti zajedničke kapacitete zemalja u okviru mehanizama civilne zaštite, kako bi zemlje na adekvatan način reagovale u suočavanju sa prirodnim katastrofama, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarka je naglasila da je upravo najveći deo pomoći za sanaciju štete od poplava došao od same EU i njenih država članica i da građani Srbije prepoznaju i znaju da cene solidarnost.

Joksimović je zahvalila i na novcu koji je juče Srbiji uplaćen iz Fonda solidarnosti, naglasivši da 60,2 miliona evra predstavlja veoma značajan iznos za našu državu i da će biti upotrebljen za nastavak saniranja posledica poplava.

Govoreći o procesu evropskih integracija, ministarka Joksimović je ponovila da je Srbija uspešno završila prvu fazu pregovora odnosno skrininga i da očekuje da EU otvori poglavlja tokom ove godine, kaže se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.