Ubrzo početak pregovora sa EU

Izvor: RTS, 28.Okt.2010, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzo početak pregovora sa EU

Veoma brzo Srbija će dobiti pozitivnu odluku Evropske komisije za status kandidata, ali i poziv za formalni početak pregovora sa EU, rekao ministar Božidar Đelić u Beču. Srbija svesna da mora da reši pitanje Kosova pre ulaska u EU, dodao Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je u Beču uverenje da će Srbija veoma brzo, do decembra sledeće godine dobiti ne samo pozitivnu odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske komisije (EK) za status kandidata, već i poziv za formalno započinjanje pregovora sa EU.

"Vest iz Luksemburga pokazuje da Evropa želi Srbiju kao punopravnu članicu i sada je na nama da u par meseci prebrodimo administrativne prepreke", rekao je Đelić Tanjugu.

Đelić je održao govor na temu "Srbija 10 godina posle - uspesi, izazovi i odgovori", u organizaciji Austrijskog društva za spoljnu politiku i UN, i tom prilikom istakao je da Srbija radi sve što može da pronađe dva preostala haška optuženika.

"Mi to radimo i bez evropskih obaveza, jer je to bitno zbog žrtava i budućnosti celog regiona. Srbija želi da krivica ima ime i prezime, a ne da pada na ceo narod", naglasio je ministar.

Obraćajući se, potom, prisutnima na skupu Austrijsko-srpskog privrednog foruma na temu "10. godina tržišne privrede u Srbiji - od problematičnog deteta do balkanskog tigra", Đelić je rekao da je Srbija svesna da mora da reši pitanje Kosova pre uslaska u EU.

"Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo. Naš put ka Evropi i rešavanje statusa Kosova su komplementarne pitanja, i nisu, kao što neki pokušavaju da pokažu, sukobljena pitanja", ukazao je Đelić i naglasio da Srbija daje podsticaj za postizanje rešenja.

Strukturne reforme

Forumu u Beču prisustvovao je i bivši guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, koji je tom prilikom rekao da je veoma bitno da Srbija sprovodi dovoljno strukturnih reformi.

"Veoma je važno da se Srbija prilagođava novim makroekonomskim uslovima i pitanje je da li sprovodi dovoljno strukturnih reformi", rekao je Jelašić i dodao da Srbiji treba mnogo manje para nego što je Međunarodni monetarni fond bio spreman da obezbedi.

"To je dodatni duh koji kreiramo i pitanje je da li taj duh ulažemo u nešto što će nam stvarati dovoljno privrednog rasta kojim možemo vratiti ceo dug, jer Srbija je značajnije povećala dug protekle dve godine", ukazao je Jelašić.

Jelašić je rekao da Srbija ima mnogo manji priliv deviza od planiranih, i ocenio da će platni deficit ove godine biti veći nego prošle godine.

Prema njegovim rečima, značajnije je pitanje kako će se kretati stopa inflacije, i kako će se vratiti ponovo u predviđenu sferu.

"Siguran sam da će NBS u narednih par meseci biti aktivna i agresivna da se postigne deficit 6+2", dodao je Jelašić i istakao da negativno utiče i umanjeni priliv deviza iz dijaspore.

On je rekao da je, ipak, najvažnije u kojoj meri ćemo uspeti da privučemo strane investicije. To je važno ne samo zbog kursa, već zbog radnih mesta, izvoza i privrednog rasta. To je novac koji se investira, a jedan najveći deo doznaka dijaspore se koristi za preživljavanje, a ne za stvaranje radnih mesta i investicija", ukazao je Jelašić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.