Ubrzao rast BDP-a Britanije u drugom kvartalu

Izvor: Press, 29.Jul.2016, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubrzao rast BDP-a Britanije u drugom kvartalu

Britanska ekonomija je ubrzala tokom drugog kvartala, koji je završen glasanjem za izlazak iz Evropske unije, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.
foto: tanjug.rs

Britanska ekonomija je ubrzala tokom drugog kvartala, koji je završen glasanjem za izlazak iz Evropske unije, pokazali su danas objavljeni zvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << podaci.
Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije je porastao u drugom kvartalu za 0,6 odsto, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,4 odsto iz prva tri meseca ove godine, prema podacima britanske kancelarije za statistiku (ONS), prenosi agencija Rojters.
Ekonomisti koje je ankterao Rojters su prognozirali da će se rast BDP-a zadržati na stabilnih 0,4 odsto.
U odnosu na isti kvartal prošle godine, BDP je u tri meseca zaključno sa junom 2016. godine porastao za 2,2 odsto, što je najveći godišnji rast u poslednjih godinu dana, navodi britanska agencija.
Međutim, ovako snažan tempo privrednog rasta se možda neće održati u drugoj polovini godini, s obzirom na šokove koje bi Bregzit mogao naneti ekonomiji.
Ubrzanje ekonomskog rasta u drugom kvartalu je, kako poručuju iz ONS-a, odraz snažne industrijske, uslužne i građevinske aktivnosti u aprilu, koje je uglavnom splasnulo u maju i junu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.