U mirovnim snagama više vojnika iz Srbije

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U mirovnim snagama više vojnika iz Srbije

Ove godine u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije učestvuje 500 naših vojnika, a njihova obuka i opremanje budžet Srbije košta oko milijardu i 300 miliona dinara. Deo tih sredstava nadoknadiće Ujedinjene nacije. U toku je taktička vežba "Srpski štit-03" pripadnika Vojske Srbije koji se pripremaju za učešće u misiji Ujedinjenih nacija u Libanu, početkom novembra. Srpski vojnici raspoređeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u misijama Ujedinjenih nacija u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, na Bliskom istoku i Kipru, i u misijama Evropske unije u Somaliji i Ugandi.

Načelnik Centra za mirovne operacije Vojske Srbije Milisav Pajević kaže da će ove godine, za razliku od prethodnih deset godina kada su u mirovne operacije upućivani pretežno pojedinci i grupe, biti upućeno duplo više pripadnika Vojske Srbije nego tokom cele prethodne decenije.

"Upućivaćemo jedinice od niovoa voda do nivoa čete. Ovo je značajno učešće u mirovnim operacijama jer je vidljivost Vojske Srbije u multinacionalnom okruženju prepoznata upravo veličinom jedinice koja je upotrebljena u misiji", ocenjuje Pajević.

Major Duško Bodrožić proveo je 40 dana u misiji Atalanta koja brodove u Indijskom okeanu štiti od pirata na istočnoj obali Afrike.

"Mesečno se dešava oko deset napada na razne brodove s tim da većinu napada odbije privatno ili vojno obrezbeđenje. Jače ekonomske države angažuju svoje ratne mornarice za zaštitu svojih brodova. U svakom momentu ima preko 200 ratnih brodova ali je to i dalje ogromno prostranstvo pa fizički ne može da se pokrije", objašnjava major Bodrožić.

Major Goran Topalović bio je u Obali Slonovače i u Libanu. Objašnjava da vojnik, koji je po pravilu obučen i pripreman da u svakoj situaciji zauzme jednu stranu, u mirovnim operacijama mora da promeni način razmišljanja.

"Ako dođete u jednu multinacionalnu operaciju, gde treba da budete nepristrasni, ne smete da stajete ni na jednu stranu, to je samo po sebi veliki izazov", kaže major Topalović.

Interesovanje za učešće u mirovnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije veoma je veliko što pokazuje podatak da se za jedno mesto prijavi deset kandidata svih rodova, službi i specijalnosti.

U Centru za mirovne operacije obuku je prošlo više od pet hiljada pripadnika Vojske Srbije. Pored toga, u Centru su se obučavali i pripadnici oružanih snaga iz 20 zemalja sa svih kontinenata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U mirovnim snagama 500 vojnika VS

Izvor: B92, 05.Sep.2013

Beograd -- Ove godine u mirovnim misijama UN i EU učestvuje 500 naših vojnika, a njihova obuka i opremanje budžeta Srbije koštaju oko milijardu i 300 miliona dinara...Deo tih sredstava nadoknadiće Ujedinjene nacije...U toku je taktička vežba "Srpski štit-03" pripadnika Vojske Srbije koji se pripremaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.