U akcijama albanske policije zaplenjeni kokain i lažne novčanice

Izvor: Southeast European Times, 15.Nov.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U akcijama albanske policije zaplenjeni kokain i lažne novčanice

Policija je izvela dva velika prepada u nedelju dana, uoči odluke EU da Albancima odobri bezvizna putovanja.

15/11/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Tirane -- 15.11.2010.

Albanija jača borbu protiv organizovanog kriminala, što je kulminiralo dvema naizgled impresivnim operacijama izvršenim ranije ovog meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times <<

Policija i operativna grupa tužilaštva primorskog okruga Drača uhapsili su 4. novembra pet osoba, koje su navodno u svom posedu imale 101 milion lažnih američkih dolara. Vlasti su saopštile kako se smatra da su lažne novčanice došle iz Makedonije. Troje uhapšenih je iz Skoplja i iz sela Ljuboten. Drugo dvoje je iz severnog albanskog grada Skadra. Policija je rekla da radi na identifikovanju drugih lica koja su možda bila umešana.

Ono što je neobično u tome jesu apoeni. Vlasti kažu da se radi o novčanicama u vrednosti po milion dolara. Sjedinjene Države nikada nisu izdale novčanicu te vrednosti. Najveća je iznosila 100.000 dolara, a izdata je kao zlatni sertifikat 1934. godine i nikada nije bila u javnom opticaju. Pored toga, zašto bi se uopšte falsifikovale novčanice od milion dolara, s obzirom da bi bilo teško potrošiti ih ili razmeniti? Ukrasne novčanice od milion dolara se često daju kao šaljivi pokloni ili suveniri.

Istražitelji proveravaju da li bi lažni dolari mogli da se iskoriste na tržištu za manipulacije ili kupovinu robe u ogromnim količinama. Policija u Draču kaže da se veruje da je to ista grupa koja je bila optužena za falsifikovanje 2.000 evra zaplenjenih pre mesec dana, u apoenima po 200 evra.

Dva dana pre akcije u kojoj su zaplenjene novčanice, policija je zaplenila osam kilograma kokaina, sakrivenih u kontejneru za transport robe napunjenom džakovima sa pirinčem. Vlasti procenjuju da kokain vredi 500.000 evra.

Uhapšena su dva stanovnika Tirane: jedan je opisan kao biznismen, a drugi kao administrator u kompaniji za uvoz i izvoz. Treći osumnjičeni je i dalje na slobodi.

Kokain, koji je potekao iz Bolivije, prebačen je brodom preko holandske luke Roterdam za Valetu, na Malti, pre nego što je konačno stigao na svoju destinaciju, u luku Drač. Kokain je presretnut u Roterdamu, a holandske i albanske vlasti su tesno sarađivale kako bi osigurale uspeh operacije.

Tužilac Enejd Nakuci rekao je lokalnim medijima da je istraga trajala više od mesec dana, nakon što su holandske vlasti identifikovale kontejner u luci i prenele svoje otkriće Generalnom tužilaštvu Albanije.

„Borba protiv ove ilegalne aktivnosti definisana je kao jedan od prioriteta u radu Organizacije za borbu protiv finansijskog kriminala u Draču, koja tesno sarađuje sa zajedničkom istražnom jedinicom Operativnom grupom, u Okružnom tužilaštvu“, rekla je policija, dodajući da se koriste specijalne metode u istraživanju slučajeva korupcije, krijumčarenja, falsifikovanja i utaje poreza.

Albanija je naporno radila protiv organizovanog kriminala i korupcije, čekajući konačnu reč o liberalizaciji viznog režima ovog meseca. Obraćajući se parlamentu krajem oktobra, ministar unutrašnjih poslova Lulzim Baša je izjavio: „Postoji kriminal, ali i borba protiv kriminala.“ Samo nekoliko dana ranije, u Valoni je ubijen istaknuti pripadnik policije, a u okrugu Kukeš je iz vatrenog oružja ubijen gradonačelnik.

Ermal Hasimja, suosnivač Evropskog univerziteta u Tirani, ne povezuje liberalizaciju viznog režima sa kriminalom, ukazujući da su kriminalci uvek uspevali da zaobiđu propise vezane za putovanja. „Oni koji krše zakon nisu ni u jednom trenutku trpeli bez viza. Trpeli su obični građani“, rekao je Hasimja za SETimes.

Genc Mloja, bivši albanski diplomata u Sjedinjenim Državama i glavni i odgovorni urednik albansko-engleskog lista Albanske dnevne vesti, misli da nedavni događaji nisu uopšte vezani za liberalizaciju viznog režima.

„Problem je politički zastoj, vakuum u parlamentu“, rekao je Mloja za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.