U Višegradskoj grupi evroočekivanja građana drugačija od stavova vlasti

Izvor: Blic, 14.Avg.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Višegradskoj grupi evroočekivanja građana drugačija od stavova vlasti

Uprkos žestokom sporu poljskih konzervativnih vlasti stranke Pravo i Pravda sa Evropskom unijom, u Višegradskoj grupi najviše podrške članstvo u EU uživa među Poljacima, cak 88 odsto, dok su najevroskeptičniji Česi, među kojima EU podržava 56 odsto nacije, pokazala je nova anketa češkog Centra za istraživanje javnog mnjenja (CVVM)U Poljskoj koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je otvorila nekoliko frontova spora sa EU od pravosuđa i medija do seče poslednjeg tako velikog ostatka nekadašnjih ravničarskih prašuma na granici sa Belorusijom, članstvo u EU pozitivno ocenjuje cak 88 odsto Poljaka dok je protiv EU svega devet odsto.

Ogromnu podršku od 82 odsto anketiranih EU ima i u Mađarskoj, gde je svega 15 odsto Mađara protiv članstva.

Slovaci čija zemlja je jedina od četiri članice Višegradske grupe ušla i u evrozonu, dakle uključila se u integracije glavnog jezgra, takođe mogu da se nazovu evrooptimistima, pošto članstvo podržava 74 odsto anketiranih a 22 odsto izjasnilo se protiv.

Najviše šansi neki "egzit" imao bi kod Čeha, ali ni tu ne bi lako prošao, pošto pozitivno na članstvo gleda i podržava ga 56 odsto Ceha, dok je protiv članstva 39 odsto nacije.

U celoj Višegradskoj grupi vlada međutim uverenje da njihove zemlje ne mogu mnogo da uticu na evropsku politiku i smer kojim EU ide a u dovoljan uticaj na Brisel uvereno je svega 25 odsto Poljaka i Slovaka, 22 odsto Mađara i 15 odsto Čeha.

Na pitanje gde bi njihova zemlja trebalo da se nađe u EU više brzina, jedino Česi su u nezanemarljivom broju, 23 odsto, izabrali Čegzit, dok se za izlazak iz EU u tom slucaju izjasnilo svega pet odsto Poljaka i Mađara.

Potpuno suprotno planovima svojih vlada, Poljaci i Mađari izjasnili su se masovno za integraciju u jezgro i najvišu brzinu zajedno sa Nemačkom što podrazumeva i prelazak na evro i to cak 58 odsto Poljaka i 41 odsto Mađara, iako među Mađarima ipak ima više pristalica sporije integracije - 43 odsto.

Česi čiji zvaničnici upozoravaju da zemlja mora da ostane unutar glavnih procesa odlučivanja u EU a ne gurnuta na sporije integrisanu periferiju izjasnili su se suprotno - 42 odsto je za to da Češka ostane u Evropi sporije brzine, 23 odsto da u tom slucaju zemlja izađe iz EU, dok je svega 19 odsto za intenzivniju integraciju u evropskom jezgru.

I Slovaci, čiji premijer Robert Fico ponavlja da je pitanje opstanka da Slovačka bude uz najbrže i najdublje integrisane kako ne bi ostala drugorazredna na periferiji, veruju, i to njih 51 odsto, da bi za njih bila bolja Evropa sporijih brzina, dok u jezgro žuri 36 odsto.

CVVM je anketu izradio u četiri zemlje Višegradske grupe tokom juna ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.