U Strazburu o ratifikaciji SSP-a

Izvor: RTS, 18.Jan.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Strazburu o ratifikaciji SSP-a

Evropski parlament glasa o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U okviru plenarnog zasedanja, Evropski parlament glasaće o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Evropska unija je odlučila da u junu 2010. godine otpočne proces ratifikacije sporazuma sa Srbijom i do sada je to učinilo 11 od 27 zemalja članica. Prva je to učinila Španija 21. juna prošle godine.

Prvi ugovorni sporazum >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između Srbije i EU potpisali su 29. aprila 2008. godine u Luksemburgu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i tadašnji predsedavajući EU Dimitrij Rupel.

Sporazum je potpisan nakon pregovora u kojima su učestvovali srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren i holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen. Stav Holandije bio je eksplicitan i uslovljavan punom saradnjom sa Haškim tribunalom.

U periodu od potpisivanja do početka ratifikacije SSP-a Srbija je jednostrano primenjivala ovaj sporazum.

Osnovni ekonomski element sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, koja predstavlja ne samo tržište od oko pola milijarde potrošača već i tržište sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom, oko 56 odsto.

Članstvo i otvorena pitanja

U jučerašnjem obraćanju Komitetu Evropskog parlamenta za spoljne poslove  potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da će Ratifikacija SSP-a i usvajanje rezolucije o Srbiji doprineti ostvarenju cilja Srbije za 2011. godinu da dobije status kandidata, kao i datum za početak pregovora za članstvo u proleće 2012. godine.

Đelić je u obraćanju telu EU rekao da je ponosan na brzo odgovaranje na Upitnik Evropske komisije, ali i podsetio na pitanja uslovljavanja pristupa Uniji punom saradnjom sa Haškim tribunalom. Đelić je rekao da sve službe rade u dogovoru sa Seržom Bramercom kako bi se što pre uhapsio Ratko Mladić.

Govoreći o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, Đelić je poručio da je Srbija spremna da sarađuje sa Prištinom i evropskim partnerima, kako bi se postigao istorijski kompromis sa Albancima na Kosovu i omogućila evropska budućnost za sve građane Zapadnog Balkana, ali i ponovio da Srbija neće priznati jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije.

Đelić je predočio i da srpske vlasti rade na ključnim reformama, a to je posebno istučući pravosuđe i Zakon o restituciji, kako bi se , prema njegovim rečima, reafirmisala nepovredivost privatne svojine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.