U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja

Izvor: Politika, 06.Jun.2011, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja

BEOGRAD – U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od enterohemoragične ešerihije koli od koje je u Evropi umrlo više ljudi, ali je pooštren epidemiološki nadzor, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije dostavljene su informacije o toku epidemije u Nemačkoj gde se pojavilo obolenje i sva potrebna uputstva za postupanje u slučaju sumnje na to obolenje, kao i sve instrukcije o slanju uzoraka na laboratorijsku potvrdu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Kako se navodi u saopstenju, svaka sumnja na infekciju uzrokovanu enterohemoragičnom ešerihijom koli mora odmah biti prijavljena nadležnom institutu, odnosno zavodu za javno zdravlje koji informaciju prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije.

Institut za javno zdravlje Srbije kao nacionalni institut u obavezi je da na svaku informaciju o potencijalnoj pretnji po javno zdravlje sprovede potrebne aktivnosti u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

U cilju prevencije obolevanja preporučuju se sledeće mere: higijena ruku (i nakon korišćenja toaleta i kontakta sa životinjama), temljeno pranje i čuvanje namirnica, korišćenje higijenski ispravne vode, termička obrada namirnica, održavanje higijene pribora i površina u kuhinji, izbegavanje konzumiranja nekuvanog mleka i mlečnih proizvoda, kao i nepasterizovanih sokova.

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije od 5. juna, ukupan broj obolelih od infekcije uzrokovane enterohemoragičnom ešerihijom koli u Evropi je 1.614 sa 21 smrtnim ishodom.

Obolenje je prijavljeno u Nemačkoj, Austriji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Engleskoj, a dva slučaja obolevanja prijavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti (SAD).

Nemačka je 22. maja preko komunikacionih kanala Evropskog sistema za rano upozoravanje i reagovanje, dostavila izveštaj o povećanom broju obolelih.

-----------------------------------------------------------

Ministarstvo: Nije bilo uvoza klica pasulja u Srbiju

BEOGRAD – U Srbiju se nisu uvozile klice pasulja, niti klice drugih biljaka za koje se sumnja da su verovatni izvor zaraze ešerihijom koli u Nemačkoj, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine.

Prema najavama nadležnih, sutra će biti objavljeni i rezultati vanrednih kontrola koje su obavljene u pet gradova Srbije, da bi se uzorkovali krastavci koji su u našu zemlju uvezeni ne samo iz Španije, već i ostalih zemalja.

Za epidemiju ešerihije koli Nemci su prvo kao uzročnik naveli krastavce iz Španije, koje je u međuvremenu Evropska unija ''rehabilitovala''.

Smrtonosna bakterija EHEC - enterohemoragijska ešerihija koli od koje je u Nemačkoj umrla najmanje 21 osoba, nalazi se, najverovatnije, u klicama soje i drugih žitarica, pronađenim u jednom bio-vrtu u Donjoj Saksoniji, koji je već zatvoren.

Definitivna stručna potvrda toga bi, kako javljaju nemački mediji, mogla da bude danas ili sutra. ''Mi imamo, doduše, nesumnjive indicije za to da je pogon iz mesta Uelcen, u Donjoj Saksoniji, očito, izvor zaraze, ali moramo sačekati laboratorijsku potvrdu'', rekao je novi ministar zdravlja Nemačke Danijel Bar televiziji ARD.

Da li se po život opasna EHEC bakterija nalazi u sojinim i klicama drugih žitarica koje se proizvode u tom bio-vrtu za sada postoji veoma jaka sumnja, a sve dok se ona ne potvrdi, naučnici, prenose mediji, tapkaju u mestu, tražeći put za suzbijanje i lečenje epidemije crevne infekcije, koja se, zbog ''medicinske bespomoćnosti'' poredi čak sa vremenom kuge.  

agencije

objavljeno: 06.06.2011.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj nove ešerihije koli

Izvor: EMportal, 06.Jun.2011

U Srbiji nije registrovan nijedan slučaj obolevanja od enterohemoragične ešerihije koli od koje je u Evropi umrlo više ljudi, ali je pooštren epidemiološki nadzor, saopstilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.