Izvor: Danas, 02.Dec.2015, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sevojnu se gradi 30 novih stanova

Užice - -

U naredne dve godine, u Sevojnu će biti izgrađene dve zgrade sa ukupno 30 stanova koji će biti namenjeni interno raseljenim i izbeglim licima. To je najavio gradonačelnik Užica Tihomir Petković i objasnio da je gradnja omogućena nastavkom Regionalnog stambenog programa u Srbiji koji, u saradnji sa Užicem realizuju Komesarijat za izbeglice i migracije i UNHCR, a finansiraju ga EU i međunarodni donatori.


- U okviru Regionalnog stambenog programa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Grad je u decembru prošle godine potpisao i ugovor kroz potprojekat "Četiri" za izgradnju stambene zgrade u Sevojnu od 20 stanova. U toku je izrada projekta, a očekujemo da će radovi početi na leto naredne godine. U okviru potprojekta "Pet", predviđena je izgradnja još jedne stambene zgrade od 10 stanova, takođe, u Sevojnu, a realno je da izgradnja ove zgrade počne i da se završi u 2017. godini, saopštio je Petković i istakao da je Grad, osim za izgradnju navedenih zgrada, potpisao i ugovor za nove građevinske pakete ukupne vrednosti od 108.000 evra, koje bi trebalo da dobije 12 porodica izbeglih i raseljenih lica.

- Užice je jedan od najuspešnijih lokalnih samouprava u rešavanju stambenog zbrinjavanja izbeglih i raseljenih lica. U prethodnom periodu, zajedno sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, UNCR-om, EU i donatorima, realizovali smo program ove vrste u vrednosti od oko 712.000 evra, a Grad je uložio 28.000 evra. Izgrađene su dve zgrade u Sevojnu od 34 stana, a 32 porodice su koristile pakete građevinskog materijala i na taj način su same rešile stambeno pitanje. Grad je pomogao i ekonomsko osnaživanje 42 porodice koje su razvile sopstveni biznis i to sa 6.600 evra, od ukupno 90.000 evra kolika je bila vrednost tog programa, Takođe, oko 1.600 korisnika je do sada dobilo pakete hrane ukupne vrednosti oko 26.000 evra, kao i jednokratne pomoći u vrednosti oko 14.5000 evra, rekao je Petković.

Branko Gavrilović, gradski većnik, istakao je da će izgradnjom dve nove zgrade u Sevojnu, kao i podrškom porodicama u građevinskom materijalu, stambeni problemi raseljenih i izbeglih lica u Užicu biti skoro potpuno rešeni. On je dodao da je raspisan konkurs za dodelu 12 paketa građevinskog materijala u vrednosti od po 9.000 evra za izgradnju i adaptaciju kuća ili stanova.

- Pravo da učestvuju na tom konkursu imaju lica sa prebivalištem u Užicu, a koja imaju status izbeglice ili bivše izbeglice, nemaju rešeno stambeno pitanje i nisu otuđili svoju nepokretnost u republikama iz kojih dolaze, pojasnio je Gavrilović i dodao da detaljnije informacije o konkursu postoje na sajtu grada.

- Od početka rata u bivšoj Jugoslaviji, u Prihvatnom centru "Zabučje", Crvenom krstu i Povereništvu za izbeglice i migracije u Užicu, registrovano je 6.286 izbeglih i prognanih iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Od tog broja njih 2.350 dobilo državljanstvo i lična dokumenta Srbije. Četrdeset bivših izbeglica smešteno je u Domu za stara lica na Zabučju. Sa aktivnim statusom izbeglice u gradu živi 80 lica, uglavnom starije životne dobi. Pored toga, od 1.285 lica pristiglih sa Kosova i Metohije, zbog Nato bombardovanja 1999. godine, deo njih se raselio u unutrašnjosti Srbije, mali broj se vratio na Kosovo i Metohiju, a u Užicu je ostalo da živi njih 280.

Deset odsto izbeglih i raseljenih

- Imajući u vidu da u Užicu, prema popisu iz 2011. godine, živi 78.040 stanovnika, od kojih je 7.571 izbeglih i interno raseljenih lica, dolazimo do činjenice da deset odsto populacije Užica čine ljudi koji su, usled ratnih razaranja, napustili svoja ognjišta i ne mogu da se svate na svoju

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.