U Češkoj raste broj protivnika evra

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Češkoj raste broj protivnika evra

Prag -- U Češkoj, po izbijanju dužničke krize u Evropskoj uniji, ubrzano raste broj protivnika uvođenja evra, koji odbija sada čitavih 70 odsto Čeha.

To su najgori rezultati od 2005. godine kada su ovdašnje agencije počele da prate podršku Čeha prelasku na evro.

Broj pristalica evra sve je manji i sada kategorično ulazak u evrozonu traži devet odsto anketiranih, dok se 21 odsto koleba ali u principu je za evro.

Međutim, ni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među njima nema onih koji bi želeli da se evro uvede ubrzano, što je ranije moguće.

Ti rezultati su verovatno plod vesti iz poslednjih meseci da stabilnost evra ugrožava prezaduženost nekih od članica Evropske unije kao i nepoverenja bankara u solventnost tih zemalja, pišu češki mediji.

Za sociologe je bilo iznenadjenje to što je anketa pokazala da se evroskeptični Česi sve više osećaju kao Evropljani, iako ne žele evro. Da se osećaju kao Evropljani kazalo je čak 70 odsto anketiranih, ali svega 48 odsto Čeha veruje da Unija ide u ispravnom smeru.

Većina, 52 odsto, deli mišljenje svog predsednika Vaclava Klausa, jednog od najžešćih kritičara EU, da razvoj ide u pogrešnom pravcu dublje integracije i neprihvatljivo većeg nadzora Brisela nad članicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.